Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Tito i antifašizam svedeni na sitnu političku trgovinu

28.06.2017.

16:08

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kao gradonačelnik i kao građanin Rijeke protivim se preimenovanju Titovog trga u Rijeci, kao građanin Hrvatske i antifašist i preimenovanju trga u Zagrebu, odgovara Vojko Obersnel na najavu HDZ-ovog vijećnika Lucijana Vukelića da će i riječko vijeće uskoro raspravljati o preimenovanju Titovog trga.

Riječki gradonačelnik podsjeća da su se na proslavi 70. godišnjice iskrcavanja u Normandiji projicirali likovi pet najvećih lidera antifašističke koalicije iz Drugoga svjetskog rata: Churchilla, Roosevelta, Staljina, De Gaullea i Josipa Broza Tita, što jasno pokazuje stav civiliziranog svijeta prema Titovom povijesnom značaju i njegovoj neupitnoj ulozi u oslobađanju Europe od fašizma.

"I dok svijet, iako su svi oni donosili i dvojbene odluke koje su, nažalost, u određenim slučajevima rezultirale i tragedijama, ni na koji način ne dovodi u pitanje njihovu ulogu i značaj u antifašističkoj borbi, u Hrvatskoj su Tito i njegovo antifašističko nasljeđe svedeni na sitnu političku trgovinu i na prepucavanja s ciljem promjene percepcije povijesnih činjenica", navodi Obersnel u priopćenju.

Piše da HDZ sada, zahvaljujući političkoj trgovini, kao dio saveza koji u riječkom Gradskom vijeću ima većinu, očito pokazuje svjetonazorski i politički smjer planiranoga djelovanja te većine u vijeću odnosno saveza, u kojem HDZ kao pojedina politička opcija ima najveći broj zastupnika. "HDZ je i do sada pokušao promijeniti ime riječkog Titovog trga no za to nije imao podršku riječkog Gradskog vijeća u kojem je većinu imao SDP s partnerima. Danas je raspored snaga u Vijeću drugačiji i sada će HDZ sa svojim partnerima očito pokušati provesti svoj naum u djelo", nastavlja riječki gradonačelnik.

Navodi da je Rijeka do sada, za razliku od velikog dijela Hrvatske, imala jasan stav i odbijala je biti dijelom inicijativa koje prekrajaju povijest i minoriziraju Titovu ulogu u antifašističkoj borbi. "Stoga je nedopustivo da HDZ, koji je udruživanjem s Akcijom mladih, Živim zidom, Hrvojem Burićem i njegovim suradnicima, Mostom i Listom za Rijeku te HNS-om postao dio vladajućih u Gradskom vijeću Grada Rijeke, sada gura Rijeku putem negiranja povijesnih činjenica", stoji u Obersnelovu priopćenju.

Riječki gradonačelnik svoje priopćenje zaključuje rečenicom: "I zato vjerujem da će dio političkih stranaka s kojima HDZ čini većinu u Gradskom vijeću pokazati razum i odbiti podržati ovu inicijativu." Priopćenje u cijelosti možete pronaći u prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.