Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel u Bruxellesu o autobusima na alternativna goriva

13.07.2017.

13:53

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ponovno je izabran za jednoga od potpredsjednika Odbora za regije Europske unije na sljedeće dvije i pol godine. Na sastanku u Bruxellesu danas se predstavlja Deklaracija o namjeri uvođenja autobusa na alternativna goriva, kojih u Rijeci već ima 40.

Na sastanku održanom jučer u Bruxellesu članovi europskoga Odbora regija za svoga su predsjednika u idućem dvoipolgodišnjem razdoblju izabrali Karla-Heinza Lambertza (PES). Za potpredsjednika je još jednom izabran Obersnel.

Deklaracija o namjeri uvođenja autobusa koji koriste alternativna goriva u Europi inicijativa je povjerenice za promet Europske komisije Violete Bulc. Potpisuju je gradovi i regije, proizvođači autobusa na alternativna goriva i prijevoznici. Gradonačelnik Obersnel potpisao ju je 28. lipnja ove godine, a danas će je simbolički ponovo potpisati pred Odborom regija EU.

Cilj je ovoga dokumenta promicati autobuse na čista alternativna goriva, što će povećati kvalitetu zraka i smanjiti razinu buke. Posupak nabave takvih autobusa trebao bi biti brži i jeftiniji, kako bi se udio autobusa na s trenutnih 20 posto do 2025. povećao na 30 posto.

Riječkim ulicama već vozi 40 autobusa na stlačeni prirodni plin. Grad Rijeka i Autotrolej planiraju nabaviti još 34 nova autobusa u okviru projekta Urbane aglomeracije Rijeka. Među njima će biti 10 solo autobusa na plin, pet solo autobusa na dizel, pet zglobnih autobusa na dizel, kao i 14 mini-autobusa na dizelsko gorivo. Razmatra se i mogućnost nabave vozila na hibridni i električni pogon, izvijestili su iz Grada Rijeke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.