Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel uputio poziv Vladi: Nastavite s izgradnjom nove riječke bolnice

05.05.2016.

16:13

Autor: Radio Rijeka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potaknut najavom ministra zdravlja Darija Nakića o reorganizaciji bolničkog zdravstva u Hrvatskoj u kojoj se Rijeka spominje kao jedan od regionalnih centara, gradonačelnik Vojko Obersnel na redovnoj konferenciji za medije uputio je poziv Vladi da nastavi s izgradnjom riječke bolnice na Trsatu.

Gradonačelnik je na konferenciji podsjetio kako je prije nekoliko dana započelo zaprimanja prijava za smještaj djece u dječje vrtiće Grada Rijeke. Prijave za dosadašnje korisnike Dječjeg vrtića Rijeka primaju se do kraja ovog tjedna, a od 16. do 20. svibnja zaprimat će se zahtjevi za nove korisnike vrtića. 

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je nakon formiranja nove Vlade jedna od njegovih prvih želja bila dobiti konkretan odgovor na pitanju o planiranim događanjima vezano za izgradnju riječke bolnice. "To je nešto o čemu se predugo govori, iako su konačno stvoreni svi potrebni preduvjeti da se krene s izgradnjom novog kliničko-bolničkog centra na Trsatu", rekao je gradonačelnik. Pritom je podsjetio na sve što je dosad napravljeno, od riješenih imovinsko-pravnih odnosa, preko prepuštanja gradskog zemljište bivše vojarne na Trsatu i dijela zemljišta na kojem su bile kazališne radionice, do Vladine odluke o davanju jamstva za izgradnju bolnice na iznos od 700, odnosno 400 milijuna kuna. "Jednostavno sam smatrao da nema više nikakvih prepreka da se ne krene s izgradnjom riječke bolnice", rekao je Obersnel.

Na konferenciji je rečeno i da je Grad Rijeka pokrenuo uređenje riječkih plaža, a radovi bi trebali biti gotovi 1. lipnja, odnosno do početka sezone kupanja. Ove godine će u to biti utrošeno 2,5 milijuna kuna. Oštećenja nastala tijekom zimskih mjeseci će se popraviti, postavit će se neke nove sprave, na nekim plažama omogućiti bolji pristup za invalide i drugo. 

Nakon upućenog pisma ministru Nakiću, gradonačelnik se s njim sastao 7. ožujka kada su razgovarali o različitim modelima mogućnosti izgradnje nove bolnice, no od tada Grad Rijeka nema novih saznanja o daljnjim planovima. "Bio sam stanovišta da je najoptimalnija varijanta da se u prvoj fazi što prije krene s izgradnjom Pedijatrije i Ginekologije, za što postoji sva potrebna dokumentacija. Dapače, Uprava KBC-a je čak raspisala i natječaj za početak nekih građevinskih radova. No od tog sastanka prošla su puna dva mjeseca, a mi i dalje nemamo nikakvih saznanja što će se dalje događati s izgradnjom novog kliničko-bolničkog centra na Trsatu", rekao je Obersnel.

Istaknuo je kako je Rijeci ta bolnica itekako potrebna jer svatko tko je bio u postojećim zgradama, od Kantride preko Rijeke do Sušaka, može i sam svjedočiti u kojem stanju su te zgrade, izgrađene prije više od stotinu godina, uz izuzetak zgrada Poliklinike na Sušaku i Ginekologije u Rijeci koje su građene samodoprinosom. "Ne vidim nijedan razlog da se ne krene s ozbiljnijim aktivnostima na izgradnji novog KBC-a u Rijeci, i to je, dakle, poruka koju želim uputiti i Vladi RH i ministru zdravlja Nakiću, ali i novim članovima Upravnog vijeća KBC-a, koji su svi iz Rijeke i svi politički aktivni. Naravno da i od njih očekujem angažman kako bi aktivnosti oko izgradnje bolnice u Rijeci, iz sfere papira konačno prešle u sferu građevinskih radova", rekao je gradonačelnik Obersnel.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.