Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: Zabrinjava me da je predsjednica podržala referendumska pitanja

04.06.2018.

16:57

Autor: Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je ustvrdio da je predsjednica države "jasno podržala referendum i referendumska pitanja" te da ga to zabrinjava jer kao ustanova koja treba štiti Ustav RH sigurno ne može podržati referendumsko pitanje kojim bi se bitno smanjila prava nacionalnih manjina.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se u pogledu referenduma koje pokreću građanske inicijative ne miješa u referendume, ali je njezin "čvrst stav da se mora poštovati volja naroda". Istaknula je kako o ustavnosti referendumskog pitanja može odlučiti samo Ustavni sud, bez ikakvog pritiska politike.

"Kao što ste vidjeli, skupljen je dovoljan broj potpisa, ali kad već govorimo o ustavnosti, mislim da bi trebalo preispitati i odluke nekih gradonačelnika koji nisu dopustili skupljanje potpisa za referendum, pa ma što oni mislili o referendumskim pitanjima o kojima svoj sud mogu dati samo suci Ustavnog suda, jer to je isto tako ograničavanje građanskih sloboda", rekla je predsjednica odgovarajući na novinarska pitanja.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je, komentirajući pred novinarima izjavu predsjednice, da bi trebalo preispitati ustavnost odluka gradonačelnika koji nisu dopustili prikupljanje potpisa na refendumskim inicijativama, što se odnosi i na njega, ali da ga "puno više zabrinjava činjenica da je predsjednica jasno podržala referendum i referendumska pitanja, a kao ustanova koja treba štiti Ustav RH sigurno ne može podržati referendumsko pitanje kojim se predlaže izmjena Ustava i kojim bi se bitno smanjila prava nacionalnih manjina".

"Tim bi se izmjenama Ustava ograničilo pravo zastupnicima nacionalnih manjina da u Saboru glasuju jednako kao i svi ostali zastupnici", rekao je, dodajući kako bi "predsjednica kao institucija, a tu misli i na druge kao Vladu i Sabor, trebali poduzeti nešto oko reguliranja zakonodavstva vezanog uz referendum".

"Postoji preporuka Vijeća Europe koju je donijela Venecijanska komisija o pravilima kako bi se trebao provoditi referendum. Jedna od osnovnih sugestija se odnosi na to da građane treba educirati o svakom referendumskom pitanju koje im se postavlja kako bi znali za što će se odlučiti, a drugi bitan uvjet je transparentnost financiranja onih koji provode referendum. Nažalost mi nemamo ni jedno ni drugo", istaknuo je riječki gradonačelnik.

Podsjetio je da je za referendumsku inicijativu "Narod odlučuje" u Rijeci odobrio 26 od 41 zatražene lokacije za prikupljanje potpisa te da za referendumsku inicijativu za otkazivanje Istanbulske konvencije nije odobrio lokacije za prikupljanje potpisa. 

"Za referendumsku inicijativu za otkazivanje Istanbulske konvencije nisam odobrio lokacije za prikupljanje potpisa jer sam smatrao da se tim načinom prikupljanja potpisa ustvari manipulira, izmišljaju činjenice, pa čak i prijeti građanima RH", istaknuo je Vojko Obersnel.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.