Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel zadovoljan starom i dobro pripremljenim temeljima nove godine

30.12.2016.

14:10

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Godina na izmaku bila je uspješna za Grad Rijeku, zaključio je danas riječki gradonačelnik Vojko Obersnel: formirana je riječka aglomeracija, otplaćene su obvezince kojima su izgrađeni bazeni i dobili smo prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je 2016. ocijenio uspješnom za Rijeku: formirana je riječka aglomeracija, otplaćene su obvezince kojima su izgrađeni bazeni, održane su brojne sportske manifestacije, sveučilišne igre su ubrzale dovršetak izgradnje smještajnih kapaciteta u Kampusu, eksperimentalno je uveden građanski odgoj u osnovne škole te su stvoreni preduvjeti za novi investicijski ciklus u 2017.

Događaj kojio je obilježio ovu godinu bio je dobivanje prestižne titule Europske prijestolnice kulture. "Puno smo se trudili i angažirali, a bio je to i politički rizik što se konačno pokazalo kao dobitna kombinacija. Rijeka će ući u povijest kao prvi hrvatski grad koji je postao prijestolnica kulture, svi ostali će na to morati pričekati bar 15 do 20 godina", ističe gradonačelnik. Dodao je da je i to dio Strategije razvoja grada do 2020. godine koju namjerava ostvariti do kraja.

Stvoreni su preduvjeti za novi investicijski ciklus u 2017., a formiranje riječke aglomeracije i pedesetak europskih milijuna omogućit će, među ostalim, revitalizaciju industrijske baštine, nabavku novih autobusa na plin te razvoj sustava toplinarstva. "Unapređenjem tehnologije koja će koristiti mrežu toplinskog sustava možemo očekivati značajnije smanjenje cijene toplinske energije za građane na području Rijeke", tvrdi Obersnel.

Početkom iduće godine slijedi natječaj za izgradnju pročišćivača vrijednog 500 milijuna kuna te za 300 milijuna kuna vrijedne radove na 200 kilometara kanalizacije i 100 kilometra vodovoda riječkoga prstena. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.