Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obilazak crkvi i samostana u Starom gradu: tko su riječki sveci i grešnici?

15.06.2020.

11:33

Autor: Albert Petrović

Katedrala je prekrasna u suncu... (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Katedrala je prekrasna u suncu... (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Da kiša nije pokvarila sva događanja proslave Dana sv. Vida, dokaz je poveća skupina građana koja se na Trgu Riječke rezolucije okupila oko Gorana Moravčeka, stručnog vodiča iz Udruge Fluminensiana. Tu je počeo vođeni razgled crkvi i samostana u Starom gradu na temu riječkih svetaca i grešnika.

Gdje je trebala biti katedrala svetog Vida, kakvo sve umjetničko i povijesno blago skrivaju riječke starine, kako su griješili i obratili se riječki sveci - sve su to na autentičnim lokacijama sretnici doznali od vodiča Gorana Moravčeka.

Krećemo s Trga Riječke rezolucije, ispod kipa svetog Vida, koji nije "stup srama", kako ga nazivaju, već jednostavno stup za zastavu. Ovdje su nekad bili augustinci, koje su zamijenili dominikanci. Imamo crkvu svetog Jeronima koji nije bio Hrvat, ali ga smatramo našijencem, a neki pogrešno drže i da nam je ostavio glagoljicu.

Čut ćemo priču o svetom Augustinu, za života grešniku, čija se majka, sveta Monika, usrdno molila da se on promijeni, i to se, naravno, dogodilo. Naravno, čut ćemo i staru legendu o nastanku katedrale svetog Vida, koja je trebala biti sagrađena na današnjem mjestu kavane "Dva lava".

"Nacrte sam pronašao u Parizu, gdje su je vjerojatno odnijeli Napoleonovi vojnici. Današnju crkvu su u 17.stoljeću podigli isusovci koji su, uz protureformaciju, donijeli i barok, tako da je Rijeka, što je manje poznato, najbarokniji grad na istočnoj obali Jadrana", govori Moravček.

Završit ćemo u Assunti, crkvi Uznesenja Djevice Marije, koju su zbog ljepote zvali i Duomo, iako nije katedrala. Tu ćemo se posebno zadržati pokraj kipa Marije Egipatske, koja je također bila grešnica, i kasnije se iskupila za sve grijehe - i to je prilika da kažemo kako je Rijeka grad s vjerojatno najviše marijanskih crkava u Hrvatskoj.

Riječani su zainteresirani za svoju povijest, što dokazuju nedavne posjete vođenih tura i izložbe. Rijeka je grad koji se neprestano mijenja, u povijesti Rijeka je bila grad-projekt, burne i bogate povijesti koja još uvijek teče. Poslušajte razgovor s Goranom Moravčekom:

Moravček: Riječki sveci i grešnici, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.