Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obilazak Dine u Omišlju: najvažnija je sigurnost

19.04.2017.

14:23

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Postrojenja bivše Dina Petrokemije u Omišlju danas su, u pratnji domaćina, obišli predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike i inspekcijskih poslova. Prošlog tjedna nezadovoljni otočani bili su gosti ministra Slavena Dobrovića - što je donijelo uzvratni posjet i obilazak Dine.

Njavažnija nam je sigurnost, prije elaborata i trajnoga rješavanja problema možemo u parcijalne akcije, kako bismo sezonu dočekali mirni, kaže državni tajnik Ante Čikotić. "Mi sada idemo u elaborate i javnu nabavu za studiju, ona će utvrditi činjenično stanje i bit će podloga za proglašenje crne točke i nastavno sve do sanacije."

Treba pronaći optimalna rješenja za budućnost prostora u suradnji s lokalnim stanovništvom, istovremeno Zakon o gospodarenju otpadom mora se uvažavati. Načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović je optimistična. "Veseli me i daje nadu da su ovaj državni tajnik i pomoćnik ministra suglasni sa mnom u jednom - da se prostor Dina Petrokemije mora proglasiti crnom točkom, što nije bio slučaj kod bivše pomoćnice ministra."

Objektivnih opasnosti po otok još uvijek ima. Koliko točno - to nitko ne zna apsolutno: popis kemikalija postoji, stručnjaci vode brigu o tome. Do 1. listopada ima dosta vremena, ali ima li nade kod domaćina da će sve biti dobro? "Živi bili, pa vidjeli", kaže Ahmetović. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.