Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obilježavanje 8. marta: koncertom, knjigom, tribinom...

08.03.2016.

09:59

Autor: Hina, Tatjana Sandalj, Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ujedinjeni narodi uz Dan žena objavljuju: još 70 godina muškarci će zarađivati bolje od žena. I još: žene sada, u prosjeku, zarađuju 23 posto manje od muškaraca. U svjetskim razmjerima, stopa zaposlenosti muškaraca je 72 posto, a žena samo 46 posto.

Iz riječkog osmomartovskog Kamo danas izdvajamo: 

I malo sporta: Goranski sportski centar i skijalište Platak ženama nudi besplatne karte za žičaru za dnevno i noćno skijanje. Možete skijati na stazama Radeševo 1, Zavoj 19, na Turističkoj stazi i koristiti pokretnu traku na dnu Radeševa. Noćno skijanje trajat će od 19 do 22 sata. Cesta prema Platku je otvorena, ali je zimska oprema obavezna.

Besplatan koncert u povodu Međunarodnog dana žena i ove godine poklanja riječki ogranak SDP-a: Damir Kedžo i njegovi gosti zabavljat će publiku od 20 sati u Centru Zamet. Na koncert valja ići s ulaznicom koje su se dijelile na Korzu. Na Korzu će u 11 sati dijeliti ruže, a Forum žena SDP-a organizira tribinu "Žena, majka i tržište rada", koju će u prostorijama SDP-a u 18 sati, održati Mirando Mrsić.

Živa knjižnica: Priče koje pišu žene na programu je od 16 do 19:30 u Narodnoj čitaonici u Rijeci.

Uz sudjelovanje studenata Odsjeka glume pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u foajeu riječkog HNK Ivana pl. Zajca od 18 sati prisjetit ćemo se ključnih trenutaka u emancipatorskom ženskom pokretu te umjetnica i umjetnika koji su preispitivali konstrukciju ženskog identiteta. Od sufražetkinja do Pussy Riota, od Lizistrate do Rose Luxemburg, utvrdit ćemo prava koja su nam ostavljena u nasljeđe i pripremiti se za borbe koje tek slijede. Ulaz je slobodan.

Knjiga "Totalna rasprodaja" glumice Mire Furlan u izdanju beogradske izdavačke kuće Samizdat B92 bit će predstavljena u Antikvarijatu Ex libris u 19 sati. "Pisana izrazito inteligentno i pronicljivo, ova je knjiga (i) svojevrsni čin otpora, ali takav pri kojem autorica - ne pristajući na status objekta, pa ni 'objekta koji misli' - mnogo češće koristi upitnike nego uskličnike. Riječ je o vrlo finome tkanju. Riječ je o umjetnici i intelektualki koja se ne miri sa zadanostima, nego uporno propituje stvarnost oko sebe, do najneugodnijih detalja, i pokušava procijeniti gabarite vlastitog nepripadanja," piše o knjizi Viktor Ivančić.

U Hrvatskoj Čitaonici Trsat u 19 sati počet će koncert Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.