Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obilježavanje dana Down sindroma

21.03.2021.

10:38

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Udruga za sindrom Down Rijeka 21

Foto: Udruga za sindrom Down Rijeka 21

Foto: - / -

Udruga za sindrom Down Rijeka - 21 postoji od 2004. godine i broji 60-tak članova, različite dobi, od svega nekoliko mjeseci do 50 godina. Svojim aktivnostima udruga nastoji unaprijediti kvalitetu života svojih članova i osigurati im integraciju i inkluziju.

Glavni ciljevi koje udruga sami sebi postavlja su senzibilizacija društvene zajednice prema osobama s poteškoćama, posebice sa sindromom Down, osvješćivanje ljepote u različitosti, poticanje stvaranja okruženja u kojem će svi ljudi prepoznati i prihvatiti vrijednosti i dignitet osoba s poteškoćama, posebice s naglaskom na sindrom Down, promjena percepcije te stvaranje budućnosti u medijima i marketinškoj industriji za osobe s poteškoćama, kreativno stvaralaštvo osoba sa sindrom Down, te snalaženje  i napredovanje u vještinama proizvodnje i plasiranja proizvoda, stvaranje programa podrške koji podižu svjesnost o inkluziji i istodobno privlače kompanije samoj ideji inkluzije i vlastitoj promociji kroz projekt.

U suradnji s "Kreativnim kolektivom Kombinat" nastao je i naziv vidimo sE, čiji  visual nosi zapravo poruku samog projekta: "vidimo se u školi, na poslu, u kazalištu, na igralištu, na utakmici, na čaju, na reviji…."

Na slovu "E" je stavljena četvrta crtica koja aludira na višak kromosoma koji imaju djeca rođena s Down sindromom.

Povodom obilježavanja dana Down sindroma, Udruga za sindrom Down Rijeka - 21 simbol proizvod koji objedinjuje sve navedeno.

Riječ je o slovu "E"  izradjenom od čičak trake na majicama u dječjim veličinama. E je napravljen od raznobojnih trakica koje se mogu skidati i premještati kako se želi. Na sašivenu bazu trakice će izrezivati, pakirati i slati će ih odrasliji članovi u Udruzi.

Trakice su pogodne za rad prstima, istovremeno to je djeci zabava, ali i vježba za finu motoriku ruku, a odraslim članovima to je dobra radna terapija. Svima kojima se majice sviđaju mogu se obratiti na Udrugu za sindrom Down – Rijeka 21, ili pogledati direktno na stranicama udruge.

Editorijal, u kojem ulogu modela imaju djeca Udruge sa njihovim prijateljima, radio je Filip Gržinić.

Sa Anom Bunetom iz Udruga za sindrom Down Rijeka - 21 razgovarala je Iva Črnjar Ivančan:

Ana Buneta, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.