Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dan je vatrogasaca, u Opatiji ispraćaj u mirovinu vatrogasne potražne kujice Rain

04.05.2022.

10:34

Autor: HRT - Radio Rijeka

Riječki vatrogasci

Riječki vatrogasci

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Blagdan sv.Florijana, svoga zaštitnika i dan vatrogasaca, slave danas pripadnici 59 dobrovoljnih, 6 profesionalnih te 6 gospodarskih postrojbi u Primorsko-goranskoj županiji. U toj je ogromnoj obitelji na području PGŽ više od 1 100 dobrovoljaca i 246 profesionalaca. Središnja svečanost je u Zagrebu, a u Rijeci je Javnu vatrogasnu postrojbu obišao gradonačelnik Marko Filipović.

U Opatiji je dan sv. Florijana obilježen na tržnici. Od 9 do 11 sati građani su mogli razgledati vatrogasnu opremu i dio vozila, te vidjeti vježbe rada s potražnim psima. U poslijepodnevnim je satima u župnoj crkvi sv. Jakova najavljena misa, a od 19 sati ispred i u prostoru centra Gervais bit će svečana primopredaja i blagoslov vatrogasnih vozila nabavljenih suradnjom Područne vatrogasne zajednice Liburnije i jedinica lokalne samouprave.


Na kraju svečanosti, prvi vatrogasni potražni pas u Hrvatskoj, dvanaestogodišnja belgijska ovčarka Rain, će nakon 10 godina besprijekorne vatrogasne službe uz svoga partnera Zorana Laslovića biti ispraćena u zasluženu mirovinu.


Zapovjednik JVP Rijeka Hinko Mance rekao je i da je u tijeku školovanje novih 25 profesionalnih vatrogasaca, te obuka oko 120 budućih članova dobrovoljnih vatrogasnih društava, te najavio daljnje opremanje Centra za obuku interventnih službi u Šapjanama. 


Poslušajte razgovor:Hinko Mance

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.