Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obilježavanje svjetskog dana mentalnog zdravlja - posjetite Mentalfest!

10.10.2017.

16:35

Autor: Albert Petrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja u Rijeci se od 9. do 14. listopada održava drugi Mentalfest 2017. - Festival mentalnog zdravlja, čiji je cilj potaknuti javnost na prihvaćanje osoba s mentalnim poteškoćama te smanjivanje predrasuda i stigme.

Pokrenuli su ga prošle godine djelatnici i korisnici Doma Turnić, u suradnji s brojnim partnerima, a ove su godine odlučili da postane tradicionalan. Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja je "Mentalno zdravlje na radnom mjestu", što je i tema drugog izdanja Mentalfesta.

Festival je započeo u ponedjeljak, 9. listopada, okruglim stolom na temu "Izazovi zapošljavanja osoba s psihosocijalnim teškoćama" u Gradskoj vijećnici te postavom dvije izložbe koje će se na Korzu moći pogledati do petka - izložbe fotografija tetovaža ovisnika i njihovih priča "Moje slike, moji snovi" te retrospektive prvog Mentalfesta s najavom ovogodišnjeg.

U utorak, 10. listopada, na Fakultetu zdravstvenih studija održan je se simpozij "Mentalno zdravlje na radnom mjestu". U srijedu, 11. listopada, na Filozofskom fakultetu bit će održana projekcija filma "Četvrti majmun", a u Book caffeu Dnevni boravak program „Živa knjižnica", gdje će svi zainteresirani imati priliku razgovarati s korisnicima Doma Turnić, koji se brine o psihički oboljelim osobama.

Na Filozofskom fakultetu, koji se uključio u organizaciju kako bi dao pogled na mentalno zdravlje s aspekta humanističkih znanosti, u četvrtak i petak, 12. i 13. listopada održat će se korisnička konferencija pokreta "Čujenje glasova" na kojem će okupiti predstavnici udruga i ustanova iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Također, u petak će u Kazalištu Kalvarija glumačka družina Doma Turnić izvesti predstavu, a program Mentalfesta završava u subotu, 13. listopada, na boćalištu Doma Turnić, gdje će se na karaokama "Ludo, ali moguće" ogledati korisnici, zdravstveni djelatnici te članovi obitelji korisnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.