Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obilježen Dan Mrkoplja, goranske općine koja ulaže u budućnost

03.05.2017.

18:26

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Unatoč proračunskim teškoćama, Općina Mrkopalj je, uz državne i županijske potpore, pokrenula niz kapitalnih i drugih razvojnih ulaganja. Toga su se prisjetili sudionici središnje svečanosti povodom Dana mrkopaljske općine, koji se tradicionalno obilježava na katolički blagdan sv. Filipa i Jakova.

Od velikih ulaganja, načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padavić posebno je izdvojio višegodišnji 11,5 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje sustava javne odvodnje te sanacije vodovoda.

"Izgrađeno je oko osam tisuća metara tekućeg cjevovoda, uz potpunu sanaciju starih azbestno-betonskih cijevi, s novim priključcima za korisnike te novom hidrantskom mrežom. Sve to otvara mogućnost stavljanja u funkciju dobrog dijela, odnosno 80 posto kanalizacije, a vodovod je već u funkciji. Da bismo spojili kanalizaciju, potrebno je još izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, vrijedan oko četiri milijuna kuna", rekao je Padavić.

Tog i niza drugih razvojnih ulaganja, pridodao je načelnik, ne bi bilo bez kapitalnih potpora. Pri tom je posebno izdvojio pomoć Primorsko-goranske županije, o čemu je župan Zlatko Komadina na svečanosti rekao: "Što su općine i mjesta manji i udaljeniji, tu Županija mora biti prisutnija. To je jednostavno tako, jer veliki i jaki se za sebe pobrinu, a upravo mi moramo biti čimbenik koji će omogućiti ravnomjeran razvoj svih naših lokalnih sredina."

Razvoju Općine Mrkopalj lani je iz županijskog proračuna pružena i potpora pri ulaganju u razvoj infrastrukture te uređenje smještajno-turističkog objekta na skijalištu Čelimbaša, rečeno je tijekom svečanosti, na kojoj je poveljom nagrađena mrkopaljska osnovna škola te zahvalnicom donedavni mjesni župnik Tadija Tomkić. Javlja Nenad Lučić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.