Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obilježen Dan zapovjedništva specijalnih snaga, elitne postrojbe HV-a

18.05.2020.

16:23

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Zapovjedništvo specijalnih snaga najelitnija je postrojba i reprezentativni dio Hrvatske vojske, koji visoku razinu osposobljenosti potvrđuje i međunarodnom vojnom suradnjom. Dan Zapovjedništva specijalnih snaga i 29. obljetnica ustroja Postrojbi posebne namjene HV-a obilježeni su u Delnicama.

Polaganjem vijenaca te svetom misom u delničkoj Vojarni stožernog brigadira Ante Šaškora, poginulih su se pripadnika postrojbi posebne namjene prisjetila izaslanstva Hrvatske vojske, civilnih vlasti te ratnih veterana, a među njima i prvi zapovjednik specijalnih snaga u Domovinskom ratu, umirovljeni general Miljenko Filipović.

"Tih dana smo morali braniti i oslobađati zemlju te istovremeno ustrojavati i obučavati vojsku. Danas pak, kada pogledamo Hrvatsku vojsku, ona je jamac da naša djeca nikada više neće morati ići u rat, a da smo ovakvu vojsku imali 1991. do rata sigurno ne bi došlo", kaže Filipović.

Za sudjelovanje u programima međunarodne vojne suradnje, Zapovjedništvo specijalnih snaga redovito dobiva visoke ocjene inozemnih partnera, a do njih se dolazi kroz zahtjevan program osposobljavanja, koji uspijevaju proći samo najbolji, ističe zapovjednik elitne postrojbe, brigadni general Perica Turalija.

"Temeljna obuka za specijalna djelovanja je jako zahtjevna, a tijekom njezinog se trajanja stječu posebne vještine, poput padobranstva, ronjenja, alpinizma i skijanja. Mi sve to ne provodimo samo za naše pripadnike, već i ostale ustrojbene cjeline u sustavu Hrvatske vojske", naglašava Turalija.

Osim ispunjavanja vojnih zadaća, Zapovjedništvo specijalnih snaga bilo je angažirano i na ublažavanju posljedica vremenskih i drugih nepogoda u mirnodopskim uvjetima. Javlja Nenad Lučić:

Vojna obljetnica u Delnicama, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.