Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obilježena 25. obljetnica pogibije riječkoga HRT-ovca Nikole Stojanca

15.09.2016.

17:42

Autor: Hrvoje Matejčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska radiotelevizija, njen Zbor ratnih izvjestitelja, obitelj te predstavnici Grada Gospića obišli su mjesto pogibije voditelja tehnike riječkoga televizijskog centra Nikole Stojanca. Život je izgubio na današnji dan prije 25 godina na Podoštri blizu Gospića.

Uspostavljajući vezu između Zagreba i Gospića, kako bi se slikom prikazalo razaranje Gospića i akcija oslobađanja vojarne na Podoštri, rakete aviona JNA usmrtile su Nikolu Stojanca. U ekipi na terenu bio je i novinar Stanko Čulina, koji svjedoči da je nakon izravnoga napada Migova JNA i kamen gorio.

Emocije su danas posebno dirnule Nikolinoga sina, danas također novinara u HRT centru Rijeka, Ranka Stojanca. "Mjesto koje će mojoj obitelji biti vječno urezano, a svakako i tim dečkima koje nikako ne treba zaboraviti, koji su bili s njime - snimatelji, tehničari, novinari koji su proživljavali užasne trenutke tih dana i toga dana posebno", rekao je Stojanac.

Grad Gospić podržava inicijativu Hrvatske televizije i njihovoga predstavnika Zbora ratnih izvjestitelja Nikole Kristića za postavljanje spomen-ploče na mjestu pogibije Nikole Stojanca. Zamjenik gospićkoga gradonačelnika Ivan Biljan kaže da se želi dostojno obilježiti to mjesto, u znak sjećanja na smrtno stradaloga djelatnika HRT-a, jedine medijske kuće koja je ondje bila i bilježila bitne događaje u Domovinskome ratu.

Tijekom Domovinskoga rata stradalo je sedam djelatnika HRT-a, kojima će se na mjestima pogibije podignuti spomen-obilježja. Posluštajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.