Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obilježena godišnjica pogibije Marina Jakominića, junaka Domovinskog rata

29.08.2018.

11:56

Autor: Radio Rijeka

Marino Jakominić (1956. - 1992.)

Marino Jakominić (1956. - 1992.)

Foto: - / -

Danas je obilježena godišnjica pogibije legendarnog zapovjednika Specijalne postrojbe policije "Ajkule" iz Domovinskog rata Marina Jakominića. Na grobnici na Kozali položili su cvijeće i zapalili svijeće njegovi kolege suborci te predstavnici policije, Grada Rijeke i Udruge "Ajkula".

Uz kolege suborce i predstavnike Udruge Specijalne policije "Ajkule" iz Domovinskog rata, na obilježavanju su u ime Policijske uprave primorsko-goranske bili načelnik Tomislav Dizdari i zapovjednik Specijalne jedinice policije Rijeka Marinko Marijanović sa suradnicima. U ime Grada Rijeke obilježavanju je prisustvovao  gradonačelnik Vojko Obersnel i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Marino Jakominić, čije ime nosi i jedna od riječkih ulica, poginuo je 29. kolovoza 1992. u neprijateljskoj zasjedi na Visočici na Velebitu.

Zapovjednikom specijalne jedinice policije imenovan je 5. rujna 1991. godine. Prije imenovanja bio je angažiran na policijskim poslovima u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj. Po preuzimanju dužnosti zapovjednika, odlazi na gospićko ratište.

Nakon povratka u Rijeku, u travnju 1992. godine, odlazi u Dubrovnik s 50 branitelja. Tijekom oslobađanja južnih pravaca prema Župi Dubrovačkoj i Konavlima istaknuo se izvrsnim vojnim procjenama, koje su rezultirale uspješnom obranom, ali i brigom za svakog pojedinog suborca. 

Nakon povratka iz Dubrovnika i kraćeg boravka u Rijeci, sa svojim specijalcima odlazi na ličko ratište na područje Velebita, gdje je, nažalost, i poginuo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.