Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obitelj Lenac iz Opatije u Gorskom kotaru podiže farmu za uzgoj carske ovce

05.06.2016.

13:57

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U moru loših gospodarskih vijesti, priča o podzetničkom optimizmu supružnika Ivančice i Damira Lenca iz Opatije svakako je hvalevrijedna. Dosad poslovno uspješna obitelj, ovoga je vikenda kod naselja Mrzla Vodica u Gorskome kotaru predstavila farmu za uzgoj romanovske ovce.

Kvalitetna janjetina od ove rase ovaca, nakon uzgoja na goranskome pašnjaku nosit će brendirani naziv "Queen Sheep". Romanovska ovca, koju s razlogom nazivaju i carskom, janji se dvaput godišnje i daje po četiri do pet novih grla.

Posao na goranskoj farmi supružnici iz Opatije započeli su s matičnim stadom od 85 ovaca, pa Ivančica Lenac najavljuje da će ovu godinu završiti s dvjesta ovaca. "Podigli smo dvije štale, a naš petogodišnji plan podrazumijeva još dvije štale te osam stotina grla u ta četiri objekta. Učetverostručimo li spomenuti broj ovaca, možemo govoriti o ukupno nekoliko tisuća janjadi", planira Lenac.

Ulaganje je vrijedno 160 tisuća eura, a kroz uzgoj rasplodniih grla i janjadi detaljno se planira i financijski dio priče: "Prihodom od ovaca iduće ćemo godine namiriti troškove cijelog uzgojnog pogona te dva pastira, a moći ćemo, vjerujemo, platiti i kamate na dio preuzetog kredita. Godinu nakon toga možemo govoriti o vraćanju investicije", kaže Ivančica Lenac.

U dobar nastavak ove poduzetničke priče vjeruje i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i ističe kako je proizvod najbolje prodati u turizmu, gdje postiže najvišu cijenu, a ne s polica trgovine - neovisno je li riječ o šumskim plodovima, voću ili ovčjem mesu. 

A supružnici Ivančica i Damir Lenac dugoročno razmišljaju i o tome da na farmi izgrade objekt u kojemu bi, osim ovčarskih, nudili i druge proizvode Gorskoga kotara. Javlja Nenad Lučić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.