Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obitelj van Grunsven: usprkos svim nedaćama, ne skidaju osmijeh s lica!

16.08.2018.

12:07

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Obitelj van Grunsven: Vanja, Katja, Jeroen i Jan (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT Radio Rijeka)

Obitelj van Grunsven: Vanja, Katja, Jeroen i Jan (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Svatko od nas ima jednu osobu koja mu pruža životnu inspiraciju, osobu čiji životni put gledate, divite se i pitate - kako to uspijeva? Moja je osoba Katja, nekad Olenjuk, danas van Grunsven. Prijateljica iz školskih klupa postala je moj životni uzor. I zato sam odlučila upoznati vas s njom.

Katja Olenjuk oduvijek je bila drukčija. Još u prvim danima osnovne škole znala sam da u njoj čuči posebna snaga. Nisam to tada tako zvala, nisam još ni znala što znači imati snagu ni koliko će nam ona kasnije u životu trebati, ali sam znala da nije "obično" dijete. Imala je dubinu, i već je tada znala ono što mnogi nikad ne saznaju, a nažalost rijetki su toga zaista svjesni - život je prekratak da gubimo vrijeme.

Obitelj van Grunsven u studiju Radio Rijeke (Foto: Predrag Hržić / HRT Radio Rijeka)

Je li je tome naučio težak život u djetinjstvu, roditelji koji su u teškim uvjetima davali sve od sebe da podignu nju i brata ili možda činjenica da je počela raditi već u devetoj godini života, ne znam, ali znam da zaista nikada nije puštala da život pored nje prolazi. Ovo je njezina priča - priča o ljubavi, zahvalnosti i borbi.

Katja je imala 20 godina kada je upoznala Jeroena van Grunsvena, 35-godišnjeg Nizozemca koji je ljetovao s prijateljem u Hrvatskoj. Radila je tada u Opatiji na blagajni striptiz kluba, a Jeroen je tuda prolazio i naletio na nju. Upravo zato smiješno je svaki put kada ispričaju gdje su se upoznali - pa u striptiz klubu! Možete zamisliti reakcije na takvu priču! :)

Nakon nekoliko dana druženja, Jeroen je odlazio natrag u Nizozemsku, a Katja je već počela planirati odlazak kod njega. Kažem, nikad nije gubila vrijeme. Ubrzo je shvatila da ono što osjeća prema njemu je ljubav, a prije nego smo se svi snašli, ona je već bila u Nizozemskoj, čvrsto odlučivši da je on muškarac s kojim će provesti svoj život. Pokazalo se da je to zaista najbolja odluka koju je donijela - Katja i Jeroen u braku su 11 godina i moram to reći, najsretniji su par koji poznajem.

No život često ima drukčije planove od onih koje si mi zacrtamo, a ništa drukčije nije bilo ni u ovom slučaju. Nakon vjenčanja u Hrvatskoj i konačnog odlaska u Nizozemsku, kreće njihova priča. Počelo je birokracijom, problemima s papirima. Budući da Hrvatska tada još nije bila članica Europske unije, kao državljanka Hrvatske Katja nije mogla dobiti vizu za ostanak u Nizozemskoj i legalno živjeti sa svojim suprugom. Stoga su odlučili odseliti u Belgiju koja je već tada imala malo blaže zakone prema strancima. Još jednom selidba - ovoga puta u Belgiju gdje nisu poznavali nikoga, a Jeroen je tada imao posao koji je zahtijevao puno putovanja diljem svijeta, pa je često ostajala sama u potpuno nepoznatom okruženju. Nije odustajala. Ljubav je bila jača.

Nakon tri godine napokon je dobila papire, vratili su se u Nizozemsku i htjeli zasnovati obitelj. Sljedeća prepreka koja ih je sustigla - nisu mogli imati djecu. Barem ne prirodnim putem. Uslijedile su godine u kojima su se borili da potpomognutom oplodnjom dobiju dijete, bilo je mnogo bezuspješnih pokušaja, razočaranja, ponovnih pokušaja, no optimizam ih nikad nije napustio. "Ako ne uspijemo - posvojit ćemo", govorili su. Već su ušli u proces posvajanja kada su nakon četiri godine i sedam oplodnji napokon uspjeli - Katja je zatrudnjela i dobili su blizance. Jan i Vanja danas imaju sedam godina.

Činilo nam se svima da se njihov život napokon posložio, ali ne. Nismo ni slutili da je ovo tek uvod u ono što stiže. A stigao je rak. Jeroenu je dijagnosticiran karcinom u 42. godini života. Težak oblik, s minimalnim šansama za izlječenje. Liječnici čak nisu mogli odrediti koja je točno vrsta raka u pitanju, jer je imao metastaze u testisima, mozgu i leđnoj moždini. Djeca su tada imala samo dvije godine i nakon što je Jeroen saznao za svoju bolest, jedina želja koju je imao je da poživi dovoljno dugo da ga se djeca sjećaju. "Bili su jako mali tada i jedino sam htio da znaju da su imali oca koji ih je jako volio, da me se sjećaju", ispričao nam je u emisiji.

Dok je Jeroen bio u najgorem stanju i kada se nije vjerovalo da će uopće preživjeti, njegov najbolji prijatelj sudjelovao je na humanitarnoj utrci koju svake godine provodi nizozemska organizacija koja skuplja novac za istraživanje raka. Njegov je prijatelj biciklirao za Jeroena i svoju bolesnu majku, a Katja i Jeroen dočekali su ga na cilju. "Bilo je puno suza, bilo je prekrasno...", ispričala nam je. Sljedeće godine otišli su zajedno - iako je nepokretan, Jeroen je nabavio posebni bicikl i umjesto nogama, biciklirao je rukama. On sam svojim prijeđenim kilometrima skupio je šest tisuća eura za istraživanja raka, a te je godine skupljeno više od 10 milijuna eura.

U nekoliko mjeseci sve se srušilo kao kula od karata - Jeroen je završio u bolnici u teškom stanju, nije mogao hodati, jesti, piti, vršiti nuždu, nije više čuo, vidio ni pričao, nije osjećao jednu stranu lica, nije bio svjestan okoline, imao je pelene, nije mogao koristiti ruke, svakim danom bilo mu je sve gore i gore i zapravo.. Čekali smo dan kad će umrijeti.

"Ja sam ušla u fazu preživljavanja, imaš dvoje male djece i moraš", ispričala nam je Katja. Nakon brojnih pretraga napokon su otkrili koji je rak u pitanju, imao je tri operacije, dobro reagirao na kemoterapiju i poslali su ga u bolnicu koja je specijalizirana za tu vrstu raka. Nakon nekoliko mjeseci počeo se oporavljati.  

Danas je u invalidskim kolicima jer zbog oštećene leđne moždine ne može hodati, ima problema s gutanjem, jedan dio pluća mu ne funkcionira. "Ali živ je!", kaže moja, uvijek nasmijana Katja. I tako je - bez obzira na sve životne probleme, koji traju i dalje jer zaista nije lako provoditi život nepokretan, u invalidskim kolicima, i sa spoznajom da se rak može vratiti, oni su nasmijani. Ali iskreno nasmijani. Gdje god dođu, oni šire ljubav. Pokazuju što znači živjeti.   

Kada biste s Jeroenom proveli samo pet minuta, prvo što biste na njemu primijetili je njegov smisao za humor. A njega nije izgubio ni u najtežim trenucima. Uvijek je sve znao baciti na šalu, nasmijati se na svoj račun, naročito u situacijama kada svi mi oko njega ne znamo što bismo rekli ili napravili, kako bismo pomogli. Neprocjenjiva osobina! Njegov pristup životu zaista je nevjerojatan - s tolikom lakoćom se nosi s vlastitim hendikepom da okolina često ostane iznenađena njegovom snagom. Zahvalnost prema životu jača je od svakog invaliditeta. Samo ću vam reći da je namještaj u dječjoj sobi (ormare, krevete na kat...) napravio sam, vlastitim rukama, nedugo nakon što je izašao iz bolnice. Kako? Legao je na pod, uzeo alat i radio, satima i danima. Rezultat je zapanjujuć - unikatni dječji namještaj u kojem uživaju njegovi klinci.

Jeroen više ne radi, iako je imao posao koji je jako volio i zbog kojeg je proputovao cijeli svijet, brine se za djecu, obavlja kućanske poslove, kuha i čisti, a Katja radi. Kažu da im te "zamijenjene" uloge nisu prirodne, ali su se i na njih navikli i - sretni su. Sretni su ponajviše zato što je njihova obitelj na okupu i zato što djeca odrastaju uz oba roditelja. Znaju tko im je otac, znaju koliko ih voli i sjećaju se, sjećaju se svih zajedničkih lijepih trenutaka...

"Život je uvijek borba, svima, svi imaju svoju priču, život je težak... Ali je stvarno i lijep, prekrasan, pun iznenađenja, prijateljstva, ljubavi... Toliko prekrasnih stvari i zbog njih vrijedi živjeti", poručila je Katja na kraju našeg razgovora.

U svijetu u kojem često padamo, borimo se i snalazimo, trudimo, ponekad jedva preživljavamo, snažna je poruka koju nam daje netko tko ima puno pravo biti ljut, tužan i ogorčen, kriviti život ili lošu sudbinu. Upravo nam ta osoba pruži ruku, osmijeh i kaže: "Samo ljubav!" I uistinu je - na kraju svega, samo je ljubav važna. Ona donosi one trenutke kojih se vrijedi sjećati i za koje vrijedi - živjeti. Poslušajte emisiju i zarazite se optimizmom obitelji van Grunsven:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.