Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obitelji s autističnim članovima trebaju sustavna rješenja

02.04.2019.

12:26

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka

Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Svjetski dan svjesnosti o autizmu je 2. travnja. Ove godine moto pod kojim se obilježava je: "40 godina sustavnog zanemarivanja obitelji s autizmom". Ali, u Rijeci postoji Centar za autizam - što taj moto znači?

Četrdeset godina je prošlo od osnivanja prve roditeljske udruge u Hrvatskoj, u Zagrebu, koja je okupljala obitelji čiji su članovi bili autistični. Sljednik te udruge je Savez udruga za autizam Hrvatske. 

Centar za autizam Rijeka je od prošle godine samostalna obrazovna ustanova. Trenutno skrbi o 36 osoba s autizmom, pri čemu je predškolski i osnovnoškolski program odlično organiziran. I tu smo opet došli do ali, jer jedanaestero od tih 36 ima više od 21 godinu, što znači da je riječ o odraslim osobama.

Odrasle osobe s poremećajima iz autističnog spektra imaju specifične potrebe, u odnosu na mlade i djecu. Iako sada koriste dnevni program Centra trebao bi im poseban dnevni program okupacije, zatim mjesto u kojem bi povremeno mogli biti smješteni, primjerice kada njihovi roditelji moraju na bolničko liječenje, a bilo bi dobro organizirati i stambene zajednice za trajni smještaj. 

Kada bi sve to postojalo, riječki Centar za utizam mogao bi biti regionalni centar podrške za sve koji se brinu o autističnim osobama. U ovom slučaju lokalna rješenja trebala bi se nadovezati na sustavna, a ona nedostaju i kada je o ranim intervencijama riječ.

Govore ravnateljica Centra za autizam Rijeka Sandra Čavrak i dopredsjednica Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka Nataša Kuntić, poslušajte:

Sandra Čavrak: što nam nedostaje, pripremila Tatjana Sandalj

Nataša Kuntić: Važno je da smo vidljivi, pripremila Tatjana Sandalj

Galerija
Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.