Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obiteljska medicina na staklenim nogama: nema liječnika, a ponegdje nema ni pacijenata

09.01.2023.

14:09

Autor: Olivera Vinković

Nedostatak obiteljskih liječnika

Nedostatak obiteljskih liječnika

Foto: HTV / HRT

Obiteljska medicina u državi počiva na staklenim nogama, rade liječnici u mirovini i stariji od 60 godina, novih nema, a iz mirovine radi svaki četvrti, upozorava već dugo predsjednik Koordinacije obiteljske medicine PGŽ-a Leonardo Bressan. S druge strane, neke ordinacije nemaju niti dovoljan broj pacijenata.

Što će se dogoditi s obiteljskom medicinom? Hoće li svi pacijenti imati osiguranu zdravstvenu skrb i uredno funkcioniranje sustava? 


Predsjednik KoHOM-a PGŽ Leonardo Bressan skeptičan je u ishod i ističe brojeve: u 164 ordinacije obiteljske medicine radi 157 liječnika od kojih je 68 starije od 60 godina; 44 liječnika je već u mirovini, ali još uvijek rade. 


Negdje između 55 i 60 tisuća građana ostat će bez primarne zdravstvene skrbi, procjenjuje Bressan: Dodaje da Dom zdravlja PGŽ pokušava spasiti stvar, ali vjeruje da će se dogoditi ono što liječnici najavljuju već osam godina: "...kompletan krah sustava pružanja zdravstvene zaštite."


Dom zdravlja PGŽ trenutno ima 57 specijalizacija iz raznih zdravstvenih djelatnosti, a među njima su i 22 specijalizacije iz opće obiteljske medicine, tumači v.d. ravnatelja Alen Šimatić. Zaključuje: "Sve naše ordinacije trenutno u županiji su popunjene. Dakle, ne mora se nitko bojati da će ostati bez primarne zdravstvene zaštite."


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina uvjerava kako za sada niti jedna ordinacija neće ostati bez liječnika iako imaju višak ordinacija, a manjak liječnika zbog odlazaka u mirovinu. 


Za sada to rješavamo produženjem, govori Komadina i tumači još jedan problem: "Sad je pitanje da li ćemo moći zadržati sve ordinacije, s obzirom da je manji broj pacijenata u tim ordinacijama. A to je redom skoro svuda: i na otocima i u Gorskom kotaru i u Rijeci."


Optimalan broj je 1700 pacijenata po liječniku, podsjeća župan, a postoje ordinacije sa 700 pacijenata.


Poslušajte izjave Bressana, Šimatića i Komadine:

Bressan i Šimatić o sustavu obiteljske medicine

Komadina: Višak ordinacija, manjak liječnika

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.