Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obiteljsko nasilje češće je nego što se prijavljuje - kako pomoći žrtvama?

24.11.2015.

14:15

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obiteljsko nasilje prisutno je u gotovo svim slojevima društva, no najčešće s djecom iz svojih domova bježe žene nižeg socijalnog statusa. Utočište nalaze u sigurnim kućama o čemu se, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, govorilo na današnjoj tribini.

Tribina "Pastoral i razmjena iskustava u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja u crkvenim ustanovama" održana je u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci, a domaćin tribine je Sveta Ana - Caritasov dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, jedan od najstarijih u Hrvatskoj u kojem je u 22 godine njegova postojanja zbrinuto više od tisuću i 500 osoba. Trenutačno je u Domu smješteno devet žena i 13 djece, a godišnje brinu o stotinu osoba. U njihovoj rehabilitaciji pomažu psiholog, pedagog, socijalni radnik te domaćica.

Neke žene uspiju se zaposliti i započeti novi život. O iskustvima, gotovo istim socijalno-ekonomskim problemima, ali i zakonskim razlikama, govorili su predstavnici Caritasovih domova iz Slovenije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Jedinstvena je poruka da je zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja, njihovo liječenje i rehabilitacija, jedna od vrijednosti kršćanstva u čemu im upravo pomažu Caritasovi domovi. Poslušajte prilog Antonele Galić, te iskustva onih koji rade sa žrtvama obiteljskog nasilja:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.