Hrvatski radio

Radio Rijeka

Objavljen natječaj za ulagače u LNG terminal na Krku

21.07.2015.

16:43

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tvrtka LNG Hrvatska objavila je danas na svojim internetskim stranicama poziv ulagačima za sudjelovanje u postupku odabira investitora za razvoj LNG terminala na Krku.

Natječaj je otvoren do 15. prosinca. Ulagači koji iskažu interes, moći će pojedinosti projekta vidjeti u virtualnom data roomu koji se otvara 1. rujna. Vlada je prošli tjedan proglasila gradnju LNG terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske ocjenjujući da je LNG terminal bitan za gospodarski rast i razvoj Hrvatske te da doprinosi zapošljavanju i ima pozitivan utjecaj na okolnu industriju. Projekt je usklađen i sa strateškim dokumentima Europske unije i Republike Hrvatske, ističu u Vladi.

Procijenjena vrijednost LNG-a na Krku je 600 milijuna eura, a uz plinovode i kompresorske stanice premašuje i milijardu eura. U tvrtki LNG Hrvatska očekuju da će gradnja terminala početi sredinom 2016. godine te da će trajati tri godine. Hrvatska godišnje troši 2,7 milijardi prostornih metara plina, dok bi kapacitet LNG terminala bio između četiri i šest milijardi prostornih metara. Stoga bi on, uz opskrbu Hrvatske, trebao služiti i dobavi plina za zemlje regije i EU-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.