Hrvatski radio

Radio Rijeka

Objavljeni privremeni rezultati upisa u dječje vrtiće

21.05.2022.

09:39

Autor: HRT - Radio Rijeka

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Marusic / Pixsell

Ove godine je neupisane i djece  "na čekanju" bitno manje nego prijašnjih godina. Prema privremenim rezultatima, u riječke dječje vrtiće upisano je ukupno 614 djece. Od tog broja, upisan je 391 jasličar i 223 vrtićara.

Jučer su na stranicama Dječjih vrtića Rijeka, More i Sušak objavljene privremene liste upisa i počeo je teći rok za prigovore roditelja na rezultate upisa, odnosno rok za slanje izjava o eventualnom odustanku od upisa.


Rok za prigovore i izjave traje do srijede, 25. svibnja 2022. godine, a prigovori i izjave šalju se dječjem vrtiću (Rijeka, Sušak, More) u koji je roditelj prijavio dijete, odnosno za Dječji vrtić Rijeka šalju se CPO-u koji je roditelj birao kao prvi prioritet prilikom upisa.


Izjave o odustanku od upisa šalju se, naravno, onom vrtiću u koji je dijete upisano.


Konačni rezultati upisa bit će poznati 10. lipnja 2022. godine, nakon obrade svih prigovora roditelja i izjava roditelja o odustanku od upisa.


Od ukupnog broja upisanih, prema privremenim rezultatima, na razini Dječjeg vrtića Rijeka upisano je 138 vrtićara i 273 jasličara, u Dječji vrtić More upisano je 38 vrtićara i 53 jasličara, a u Dječji vrtić Sušak 47 vrtićara i 65 jasličara.


Iako je na objavljenim privremenim listama jedan dio vrtićara "na čekanju“, prema informacijama iz Dječjih vrtića, svoj će djeci s prebivalištem u Rijeci čija oba roditelja rade biti omogućen upis u vrtićke programe.


Što se tiče djece jasličke dobi, ostalo je neupisano 125 jasličara s prebivalištem u Rijeci čija oba roditelja rade. No, prema najavama, planira se formiranje novih jasličkih skupina na najmanje dvije lokacije pa će ovaj broj biti bitno manji već kod objave konačnih rezultata.


Broj ukupno upisane djece je nešto manji od ranije najavljenih potencijalnih kapaciteta i to iz različitih razloga, a između ostalog i zbog prijavljene djece s teškoćama i otvaranja inkluzivnih skupina pri čemu je nužno poštivati državni pedagoški standard koji propisuje rad u manjim skupinama u koje su djeca s teškoćama uključena.


Podsjetimo i da su se ove godine upisi u dječje vrtiće provodili putem nacionalne aplikacije e-Upisi kao projekta „Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“ koji provode Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.