Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obljetnica 128. brigade HV-a: jedan od najvećih odaziva na mobilizaciju

22.10.2018.

14:40

Autor: Vladimir Jurić

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Povodom 27. obljetnice osnutka 128. brigade Hrvatske vojske, u organizaciji Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije održan je prijem za predstavnike Udruge 128. brigade HV-a "Sveti Vid". Brigada izrasla iz Narodne obrane diči se jednim od najvećih odaziva na mobilizaciju, rekao je Obersnel.

Gradonačelnik Vojko Obersnel i zamjenik župana Marko Boras Mandić još su se jednom prisjetili svega učinjenog od strane riječke brigade, čiji su pripadnici bili iz Rijeke i okolice. Boras Mandić je istaknuo da je brigada bila ponos ovoga kraja, a ratni put vodio ju je od Like do Slavonije.

Prvi zapovjednik brigade Joko Đipala ispričao je same početke, kada su bili zaduženi za zaštitu grada od 13. Korpusa JNA. Nakon uspješno okončanih zadataka u gradu i okolici, brigada je otišla na ličko ratište, gdje je učvrstila obranu Gospića.

Ratni zapovjednik brigade Miodrag Hećimović govorio je o ratnom putu 128. brigade, a posebno se prisjetio sinergije stanovnika Rijeke i brigade - poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.