Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obljetnica: 205 godina od rođenja Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom

11.08.2019.

12:55

Autor: Hina

Rodna kuća braće Mažuranić nalazi se u središtu Novog (Foto: arhiv)

Rodna kuća braće Mažuranić nalazi se u središtu Novog (Foto: arhiv)

Foto: - / -

U Novom Vinodolskom obilježava se 205. obljetnica rođenja pjesnika i bana pučanina Ivana Mažuranića, najkreativnije osobnosti hrvatskoga narodnog preporoda. Tim je povodom jutros na obiteljskoj kući braće Mažuranića postavljen vijenac.

Postavili su ga novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić i član Znanstvenog vijeća Kraljevske akademije Zagreb Ivo Biondić.

Ivan Mažuranić (Novi Vinodolski, 11. kolovoza 1814. - Zagreb, 4. kolovoza 1890.) bio je hrvatski pjesnik, prevoditelj, jezikoslovac, političar i najkreativnija osobnost hrvatskoga narodnog preporoda te reformator tadašnjega školstva u Hrvatskoj.

Kao pjesnik je najpoznatiji po epskom spjevu "Smrt Smail-age Čengića" te po dopuni Gundulićeva "Osmana" (dovršio je 14. i 15. pjevanje).

Službovao je u Saboru od 1861., bio predsjednik Matice ilirske od 1858. do 1872. godine, a bansku je dužnost obnašao od 1873. do 1880. godine. Poznat je po nadimku ban pučanin

Njegova braća Antun i Matija također su poznati hrvatski jezikoslovci i pisci, kao i sin Vladimir, leksikograf i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dok je unuka Ivana Brlić Mažuranić najpoznatija hrvatska dječja književnica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.