Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:56 / 12.01.2018.

Autor: Neva Funčić

Obljetnica Hitne medicine u PGŽ-u: lani rekordan broj intervencija

Foto: Neva Funčić ( HRT - Radio Rijeka)

Foto: Neva Funčić ( HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U opatijskoj Vili Antonio svečano je obilježen Dan županijskoga Zavoda za hitnu medicinu i 124. obljetnica djelovanja hitne medicinske pomoći na području Primorsko-goranske županije. Podsjetimo, prva hitna služba u Hrvatskoj osnovana je 14. siječnja 1894. u Opatiji.

Županijski Zavod za hitnu medicinu i danas prednjači u kvaliteti usluge. Jedini u Hrvatskoj ima certifikat kvalitete sukladno normi 9001. Uz stalne interne edukacije, u ovoj godini prvi puta očekuju potporu Europskoga socijalnog fonda za specijalizaciju četvero liječnika hitne medicine. "Očekujemo da će naši doktori od lipnja na specijalizaciju", rekao je ravnatelj Zavoda Davor Vukobrat, koji ističe kako su dobro educirani liječnici temelj hitne službe.

Zbog velikoga broja turista, protekla je godina i po intervencijama bila rekordna. "Imali smo ukupno 27 459 hitnih intervencija na terenu, uz još 17 200 ambulantnih pregleda u naših deset ispostava", rekao je Vukobrat te dodao da je osjetno povećanje od ožujka do rujna. "Nisu se naši ljudi više razbolijevali ni ozlijeđivali, nego je u tom razdoblju bilo puno više ljudi, više gostiju", kaže.

Povećana aktivnost zahtijeva i veću financijsku potporu. Ugovor s HZZO-om nije dostatan, pa PGŽ godišnje ulaže više od tri milijuna kuna u strukturalne preduvjete za obavljanje djelatnosti, rekla je županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić.

Ističe kako je u proteklih nekoliko godina obnovljen vozni park - kupljeno je više od 40 novih vozila vrijednih 16 milijuna kuna. "Uz zajedničke napore djelatnika Zavoda i osnivača, i u narednom razdoblju ćemo svjedočiti visokoj razini skrbi", uvjerena je Malatestinić.

Dio dragocjenog vremena liječnici hitne izdvojili su i kako bi zajedno s učenicima riječke Osnovne škole "Nikola Tesla" sudjelovali u  projektu edukacije građana o postupcima oživljavanja "SOS za život". Tridesetero je učenika, u sklopu Građanskog odgoja, uz liječnike naučilo kako koristiti defibrilator i koji su osnovni postupci oživljavanja. Napravili su i edukativne letke, pa svoje znanje koje spašava život dijele dalje - na roditeljskim sastancima i svim aktivnostima koje pohađaju. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.