Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obljetnica: Hrvatski vojni specijalci jedan su od temelja sigurnosti države

18.05.2021.

18:13

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Pripadnici hrvatskih oružanih snaga obilježavaju 30. obljetnicu osnutka Specijalnih postrojbi Hrvatske vojske. Središnja svečanost je održana na prostoru vojarne Stožernog brigadira Ante Šaškora u Delnicama, uz sudjelovanje predsjednika Republike Zorana Milanovića te vojnih i civilnih dužnosnika.

Hrvatski vojni specijalci jedan su od temelja sigurnosti države podsjetio je na svečanosti zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija. "Specijalne snage pružaju mogućnost brzog i učinkovitog odgovora na eventualne krizne situacije, kojima bi bili ugroženi hrvatski nacionalni interesi. Pripadnici zapovjedništva specijalnih snaga spremni su odgovoriti na sve izazove koji se postave pred njih", rekao je Turalija.

Vojni specijalac se ne postaje lako, istaknuo je zapovjednik i jedan od sudionika danas održane pokazne vježbe. Ulaznica kojom se postaje pripadnik postrojbe je prolazak tzv. komando obuke koja traje šest mjeseci, a prolaznost među svima koji se prijave na taj oblik obuke je oko 15 posto. 

Na međunarodnu ulogu specijalnih postrojbi Hrvatske vojske posebno se osvrnuo predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović: "Sudjelovanje hrvatske u misijama međunarodnih organizacija je dug i obaveza temeljena na članstvu u njima. U tom ćemo dijelu biti korektni i pošteni, ali ćemo prije svega voditi računa o tome da svoje vrijedne, ali malobrojne ljude koristimo tamo gdje je naš interes. Taj interes ćemo definirati kroz demokratski proces koji vodi demokratski izabrana hrvatska politika i koja je odgovorna svojim građanima", naglasio je predsjednik.

Na kraju svečanosti predsjednik Milanović te predstavnici vojnih i civilnih izaslanstava su kod križa i Spomen sobe vojarne u Delnicama položili vijence i zapalili svijeće. Poslušajte prilog:

Hrvatski vojni specijalci jedan su od temelja sigurnosti države, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.