Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obnova Guslice, djela nacionalnog parka Risnjak

13.02.2020.

13:24

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Planinski vrh Guslica na 1490 metara nad morem danas je dio Nacionalnog parka Risnjak. Nakon što su izgubili status strogo čuvanog vojnog područja, objekti na Guslici su potpuno devastirani, no nakon najavljene obnove uskoro bi mogli dobiti novu i iznimno važnu funkciju.

To potiče i na razmišljanje o obnovi još nekoliko objekata u planinskom masivu Snježnika i Risnjaka. Nije dobro kada se na zaštićenim područjima prirode spominju primjeri višegodišnje devastacije. Zato ohrabruje najava da će provedbom partnerskog projekta Nacionalnog parka Risnjak i Hrvatske kontrole zračne plovidbe napušteni i zapušteni objekti na predjelu Guslica uskoro intenzivno obnavljati.

Za taj je lokalitet, ističe ravnatelj Nacionalnog parka Mario Antolić, osmišljeno najbolje moguće rješenje. Guslica će, kaže, postati važan punkt za upravljanje i nadzor zračnog prometa, no pri provedbi planiranih zahvata itekako će se voditi računa o svim parametrima zaštite prirode, te izvan zone objekata, obuhvaćenih obnovom, neće biti nikakvih vidljivih tragova građenja. Zaštiti će pridonijeti i najava uređenja smještajnih kapaciteta za povremeni boravak čuvarske službe, odnosno rendžera Nacionalnog parka Risnjak, čiji ravnatelj Mario Antolić najavljuje kako će dio prostora za kratkotrajnu okrjepu i predah biti dostupan i planinarima.

Na Guslici je projektom predviđeno instaliranje automatske meteorološke stanice. Zajednički projekt Hrvatske kontrole zračne plovidbe i NP Risnjak trebao bi biti realiziran do rujna ove godine, a njime se potiče i pitanje rekonstrukcije ostalih objekata tog zaštićenom područja. Tu se u prvom redu nameće potreba cjelovite obnove napuštenog i devastiranog planinarskog doma na Snježniku, a i postojeći dom ispod planinskog vrha Risnjaka također bi trebalo poprilično urediti.

Radi se, kaže Antolić, o višemilijunskim projektima čijoj izvedbi mora prethoditi kvalitetna i cjelovita priprema:

Obnova Guslice, Risnjak, pripremio Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.