Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:01 / 05.01.2018.

Autor: Nenad Lučić

Obnova kina: Delničani mogu učiti od grada Kočevja

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Kino u Delnicama već se petnaestak godina ne koristi za filmske projekcije, kulturne i slične sadržaje. Nakon desetljeća i pol propadanja, jednim je vijećničkim pitanjem nedavno ipak prekinuta višegodišnja šutnja o, zasad neizvjesnoj, budućnosti toga objekta.

Kako obnoviti, u velikom broju zapuštene, zgrade bivših kina? To je pitanje s kojim se danas suočavaju mnogi gradovi, pa ni Delnice nisu izuzetak. Za budućnost delničkog kina zabrinut je gradski vijećnik Davor Košmrlj koji upozorava kako granica sa Slovenijom nije daleko i da bi na jednom primjeru iz susjedne države u Delnicama mogli ponešto naučiti.

Grad Kočevje, u susjednoj Sloveniji, ima isti objekt i u njemu su, korištenjem europskih fondova, uspjeli napraviti multimedijalni kulturni centar, ističe Košmrlj i dodaje da zgradi kina u Delnicama očito treba modernizacija i energetska obnova.

Obnova kina je, ističe gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, navedena kao jedan od ciljeva razvojne strategije grada do 2021. godine. Tim više što je sadašnja uloga objekta daleko od zamišljenog u projektnoj ideji. Naime, objekt se koristi kao skladište opreme gradskog trgovačkog društva, a projektna ideja definirana je široko, u smislu kulturno-društvenih potreba, ističe Knežević.

Kako će projekt izgledati gradonačelnik u ovom trenutku ne može reći, jer je grad još uvijek kreditno nesposoban. Međutim, to ne znači da ne treba tražiti druge mogućnosti predfinanciranja, zaključio je Knežević. I zato ne odbacuje vijećnički prijedlog da se, bude li moguće, pokuša nešto naučiti iz primjera obližnjeg slovenskog Kočevja.

Kako god bilo, nekadašnje kino u Delnicama zaslužuje mnogo više od funkcije skladišta gradskog komunalnog  poduzeća. Poslušajte:

Detalj oronula pročelja delničkog kina (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Detalj oronula pročelja delničkog kina (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.