Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obnova Koblerovog trga skuplja i dvostruko duža od predviđenog

11.01.2015.

13:03

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uskoro završava rekonstrukcija riječkoga Koblerovoga trga.Umjesto planiranih 160 radnih dana, radovi su se otegnuli na 365. U međuvremenu su Riječani Koblerov trg izbjegavali u širokom luku, a obrtnici u poslovnim prostorima oko trga muku su mučili zbog smanjenog prometa.

1.300 četvornih metara u riječkome Starom gradu od lanjskoga su siječnja gradilište iz kojeg će, nakon Principija, konačno i Koblerov trg osvanuti u novom ruhu. Sedamdesetih godina rekonstrukcija Koblerova trga nije obuhvatila primjerenu zaštitu rimskih nalaza, pa je to nakon 40 godina dočekalo grupu izvođača na čelu s GP Krkom i Fidelom. No kraj se konačno vidi, kaže riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

"Koblerov trg bi trebao biti završen do kraja mjeseca. Nadam da će biti u funkciji i nešto ranije, bez obzira na to što neće biti završeni svi radovi oko fontane", rekao je Obersnel. 

To znači da još nema najava svečanog otvorenja, ali trgom ćemo moći prolaziti i bez prethodnog slavlja. "S izvođačima je dogovoreno da do kraja ovog mjeseca postave opločenja, i to je u tijeku, te će trg prestati biti gradilište da ga građani mogu koristiti, kaže Dragan Blažević iz Odjela gradske uprave za komunalni sustav.

Udvostručen je rok izgradnje, a i cijena je puno veća od ugovorenih 7 milijuna kuna plus PDV. Razlozi - arheološki nalazi, pa dugotrajne kiše. Najviše su negodovali okolni obrtnici kojima je zbog radova opao promet. Zahtjev za umanjenje zakupnine poslao je samo jedan, ali, kaže Blažević, nije mu se izašlo u susret jer bi se napravio presedan. Dodaje da se na gradilištu u svakom trenutku nastojao omogućiti ulaz u zonu bivšeg Vareska i cirkulacija građana.

Arheološki nalazi su snimljeni, zaštićeni i evidentirani, pa prekriveni jer nisu toliko značajni da bi morali ostati vidlljivi, utvrdili su konzervatori. Sanirana infrastruktura također ostaje nevidljiva, iako su i na tome bili zahtjevni radovi. Vidjet će se samo novo opločenje, dekorivna rasvjeta i uređena fontana, a godinu dana nestrpljenja uskoro će biti - lanjski snijeg. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.