Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obnova populacije risa: u šume Risnjaka stiže novi "stanar"

06.03.2019.

15:12

Autor: Nenad Lučić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U sklopu projekta Life lynx na području Hrvatske i Slovenije bit će naseljene nove jedinke risa iz drugih dijelova Europe, a sukladno očekivanjima prva će pridošlica u našu zemlju svoj novi šumski dom pronaći na području Nacionalnog parka Risnjak.

Vijest da bi šume Risnjaka početkom travnja mogle dobiti novog "stanara" raduje stručnog voditelja tog Nacionalnog parka Dragana Turka. Ris je, kaže, nedavno živ i zdrav uhvaćen u klopku na području Rumunjske, trenutačno se nalazi u karanteni, a prođe li boravak u tom privremenom smještaju prema očekivanjima, njegovo puštanje u prirodno okruženje planinskog masiva Risnjaka i Snježnika može se očekivati početkom travnja. Ovo je prvi korak prema očekivanoj obnovi populacije najveće i najljepše europske mačke na području Hrvatske.

Naime, od posljednjeg takvog naseljavanja risova iz drugih dijelova Europe prošlo je 45 godina. Tada je u prirodu pušteno šest jedinki, koje se međusobno pare već gotovo pola stoljeća, a to za posljedicu ima veliku smrtnost mladunaca. Drugim riječima, naseljavanje novih primjeraka je nužno, jer bez toga bi opstojnost postojeće populacije bila upitna. Koliko je važno sačuvati risa, ali još dvije velike zvijeri – vuka i medvjeda, govori podatak da, osim projekta Life lynx, Nacionalni park Risnjak trenutačno sudjeluje u još dvije projektne priče vezane uz zaštitu životnjskog svijeta - Carnivora Dinarica i Nature and Wildlife.

Ujedno u tom se nacionalnom parku lani dogodila u europskim i svjetskim okvirima rijetko viđena priča o risu Martinu. Naime, Martin je kao mladunče pronađen u šumi, a nakon što su mu u zatočeništvu pruženi odgovarajući uvjeti za odrastanje, njegovo vraćanje u prirodu je imalo sretan ishod. Poslušajte:

Obnova populacije risa, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.