Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obnova zgrade riječkog željezničkog kolodvora: još pola godine

06.03.2021.

16:55

Autor: Danijela Kruneš

Restauratori brišu tragove zuba vremena (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Restauratori brišu tragove zuba vremena (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Prije godinu dana počela je sanacija derutne zgrade željezničkog kolodvora u Rijeci. Zgrada izgrađena još u 19. stoljeću obnavlja se u cijelosti, a posao, koji se sada već trebao privoditi kraju, kasni zbog dodatnih konzervatorsko-restauratorskih radova.

Željeznički kolodvor u Rijeci još će najmanje pola godine biti veliko gradilište. Obnova povijesnog zdanja opsežan je zahvat, a najzahtjevniji dio su konzervatorsko-restauratorski radovi na kojima radi petnaestak restauratora zagrebačke tvrtke Terracotta.

Voditeljica radova Eni Jukopila potvrdila je zahtjevnost radova koji uključuju čišćenje svih slojeva boje te popunjavanje pukotina i ljepljenje dijelova koji otpadaju, a nakon svega slijedi retuš. Dakle, obnavljaju dijelove koji nedostaju i krpaju elemente, a onda nanose i glazuru kako ne bi upijali vodu i ostale nečistoće.

Zahvat postaje još složeniji nakon što su na unutrašnjim zidovima pronađene oslike dosad nepoznate javnosti. Sve to produžuje rok obnove, ali prema riječima konzervatorice Ines Ambruš, riječ je o zgradi iznimne povijesne vrijednosti. 

"Stoga želimo da sve izgleda kako je nekad bilo, jer ova je zgrada reprezentativni primjer moći austro-ugarske monarhije i urbanog identiteta grada Rijeke", istaknula je Ambruš.

Trošak obnove premašuje dva milijuna eura, izvođač je HŽ Infrastruktura, a voditelj radova Tomo Dubovečak koji podsjeća da se pročelje vraća u izvorno stanje i tumači da u drugoj fazi slijedi obnova dijela službenih prostorija, u trećoj obnova interijera za prijem i otpremu putnika te klimatizacija i uređenje javnih sanitarija.

Gospodarski razvoj Rijeka je nekoć mogla zahvaliti upravo željeznici i luci, pa, tko zna, možda novo ruho zgrade, donese i neke nove prilike. Poslušajte prilog:

Obnova riječkog željezničkog kolodvora, pripremila Dajana Kruneš

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.