Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obnovljen kultni riječki pankerski grafit: 40 mu je godina tek!

20.04.2018.

11:57

Autor: Albert Petrović

Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Jutros je malom svečanosti obnovljen kultni riječki grafit "Paraf punk", koji već četrdeset godina krasi Lorenzove stube na križanju s Brajšinom ulicom. Grafit je od 2016. godine zaštićeno kulturno dobro od lokalnog značaja.

Svojeručno ga je obnovio sam autor Valter Kocjančić, vođa benda, u čemu mu je svesrdno pomogao pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar, koji je rekao da nije uobičajeno da se punku, kao subverzivnoj djelatnosti, dižu spomenici, ali da mu je drago zbog toga.

Kroničar Velid Đekić smatra Paraf prvim pankerskim bendom u Istočnoj Europi, što znači da je Rijeka tada prednjačila, u kulturnome smislu, u cijeloj regiji.

Događaj su uveličali gradonačelnik Vojko Obersnel, koji se usput našalio rekavši da je zgodno kad panker postane učitelj, aludirajući na Kocjančićevo zanimanje, te ravnateljica gradske Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Nikolina Radić Štivić.

Na pitanje sjeća li se toga dana prije 40 godina, autor kaže: "Kako da ne..! Bilo je kasno popodne, pazio sam da me ne vide komunalni redari da šaram po cesti. Kako se boja cijedila, tako sam pisao slova. Nisam se nadao da će nešto biti ni za godinu dana, a kamoli za četrdeset", rekao je Valter Kocjančić. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.