Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obnovljena uništena elektroenergetska mreža u Gorskom kotaru

04.02.2015.

13:59

Autor: Iz Skrada: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vodeći ljudi HEP-a danas su u Skradu još jednom zahvalili svima koji su sudjelovali u obnovi i sanaciji elektroenergetske mreže Gorskoga kotara, stradaloj u elementarnoj nepogodi prije godinu dana.

HEP je u obnovu uložio 62,5 milijuna kuna,a tijekom ove godine još će uložiti 22 milijuna. Goranska nepogoda potvrdila je da je HEP spreman za najveće izazove i poslove na zahtjevnim tržištima. Inače, ukupna šteta na goranskoj distribuciji i prijenosu dosegla je 106 milijuna kuna.

Ukupni plan investicija HEP ODS-a za 2015. godinu za područje cijele Hrvatske iznosi gotovo milijardu kuna, točnije 964,7 milijuna kuna. Uz investicije u hidroelektrane u iznosu od 3,6 milijardi kuna, s ovim investicijama u distribucijsku mrežu, HEP u 2015. doista postaje jedan od najvećih investitora hrvatskog gospodarstva, rekao je predsjednik Uprave Perica Jukić.

Početak veljače lani bio je katastrofalan - ledena kiša okovala je Gorski kotar i dio Slovenije, 14 dalekovoda u samo pet dana ledenog zla ispalo je iz pogona, ali na sreću - zahvaljujući brzoj intervenciji 350 montera iz cijele Hrvatske - sustav se nije raspao.

Čak 93 km mreže ostala su bez napona. HEP stiže s 24 velika i brojnim malim agregatima, i za mjesec dana gotovo svi potrošači imaju struju. U bliskoj budućnosti imat će još kvalitetniju opskrbu, kaže Vitomir Komen.

Na goranskom području je 77 km novih vodova, dobar dio kablova je pod zemljom, odličan posao odrađen je u Hrvatskoj, ali i kod susjeda. U ovoj i sljedećim godinama bit ćemo generator investicija u Lijepoj našoj, kaže predsjednik Uprave HEP-a Perica JukićJavlja Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.