Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obojite dane znanošću: tema 17. Festivala znanosti su boje

08.04.2019.

11:29

Autor: Tatjana Sandalj

Vrijeme je za znanstvene igre (Foto: Ivo Čagalj / Pixsell)

Vrijeme je za znanstvene igre (Foto: Ivo Čagalj / Pixsell)

Foto: - / -

Boje su tema 17. Festivala znanosti koji je i u Rijeci počeo u ponedjeljak 8. travnja. Tjedan dana razgovora o znanosti odvijat će se u raznim oblicima i na raznim lokacijama, uz slobodan ulaz - najavljeno je gotovo 170 događanja.

Iz Udruge Zlatni rez, organizatori Festivala znanosti u Rijeci, posebno ističu da se ove godine u program se uključilo čak 15 sastavnica riječkog sveučilišta. Osim toga, novi suorganizator je Zavičajni muzej Drenove pa će se i kod njih odvijati dio programa, a osim u Rijeci Festival je i u Klani i u Opatiji.

Festival se održava u više od 20 gradova u Hrvatskoj, a u Rijeci je program osmišljen tako da obuhvaća sve starosne skupine. Radionice i predavanja održavat će se u Prirodoslovnom muzeju, u Astronomskom centru Rijeka i na brojnim sastavnicama Sveučilišta u Rijeci, u prostoru Akvarija na Kampusu te u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Uz svečano otvaranje u riječkoj gradskoj vijećnici organizirana je tribina "Glasaj za Europu / Glasaj za znanost". O toj temi razgovarali su europarlamentarci, predstavnici riječkog sveučilišta i hrvatskih znanstvenih institucija, a nakon tribine na stranicama riječkog sveučilišta bit će i e-konzultacije. Rezultat svega trebala bi biti deklaracija o budućnosti znanosti koja će biti upućena onima koji o politikama, pa i znanstvenim, odlučuju. 

Festivalski program "Vrtići za vrtiće" okupit će 22 predškolske ustanove, petstotinjak predškolaca. U programu "Škole za škole" o bojama će izlagati učenici devet osnovnih te osam srednjih škola. Znanost je ponovno i na Korzu. 

O 17. festivalu znanosti u Rijeci govore predsjednica Organizacijskog odbora Vedrana Mikulić Crnković s Odjela za matematiku riječkog Sveučilišta i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja u Rijeci Željka Modrić Surina, poslušajte i proučite detalje programa dostupnog u nastavku: 

17. festival znanosti, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.