Hrvatski radio

Radio Rijeka

Oboren rekord: u Rijeci u veljači pale 373 litre kiše!

23.02.2016.

09:53

Autor: Josip Krmpotić, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnja veljača u Rijeci rekordna je po količini kiše - u 22 dana pale su 373 litre po četvornom metru, što je više nego dosad rekordne veljače 2014. godine, kada je izmjereno 347 litara. Do kraja mjeseca kiše će biti još.

Od početka veljače kiša neumorno natapa Rijeku. Obaranje rekorda starog tek dvije godine već na polovici mjeseca gotovo da i nije bilo upitno. Jutros u 7 sati na meteorološkoj postaji na Kozali izmjerene su 33 litre kiše u protekla 24 sata. Za obaranje rekorda iz 2014. godine trebalo nam je tek sedam litara, ali da ne prifali, palo je gotovo pet puta više, šali se Ivan Novak iz Pomorskoga meteorološkog ureda u Rijeci.

Do veljače 2014. godine rekord je držala ona iz 1969., kada je zabilježeno 326 litara po četvornome metru. Taj rekord "držao se" 45 godina, a da su za obaranje ovoga posljednjeg trebale samo dvije godine, govori nam da se nešto drugačije događa s klimom, kaže Novak.

Moglo bi u Rijeci do sljedećeg ponedjeljka pasti i više od 400 litara kiše, a znakovit je podatak da je prosječna zimska količina oborina za Rijeku (zbroj količine oborina u prosincu, siječnju i veljači) 410 litara. Prema tome, nije nemoguće da tijekom ove veljače na naš grad padne više kiše nego u cijelome zimskom razdoblju. Poslušajte Ivana Novaka:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.