Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obrtnici upozoravaju: turista je više, ali manje troše

23.09.2015.

16:09

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako broj obrta u Primorsko-goranskoj županiji u posljednje vrijeme stagnira, u odnosu na 2007. godinu ima ih 2500 manje. Muči ih veliki porez za ugostiteljstvo, ZAMP, inspekcija u špici sezone i nedostatak mladih s obrtničkim zanimanjima.

Obrtnici će od nove vlade zahtijevati sniženje stope PDV-a za ugostiteljstvo, rekao je predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Dalibor Kratohvil. "Nužno je da se stopa poreza u ugostiteljstvu vrati s 13 na 10 posto i da stope u pružanju usluga budu izjednačene“, kaže Kratohvil.

Obrtnicima je problem i inspekcija u špici sezone, kao i nedostatak mladih s obrtničkim zanimanjima. U prilog im ne idu niti stalne promjene zakona, primjerice Pravilnika o evidenciji, ističe Kratohvil: "Ako obrtnik nije stalno na internetu i ne prati promjene zakona, često se nađe u problemima."

Od obrta koji se gase, većina ih je s proizvodnim djelatnostima. Uslužne djelatnosti rastu, kao i broj ugostitelja koji pružaju jednostavnije usluge.

Podbacili su vlasnici restorana sa skupljom i kvalitetnijom ponudom. Turista  je ove godine bilo više, ali manje onih s većom kupovnom moći, zaključio je Dalibor Kratohvil. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.