Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obuljen Koržinek o petokraki u Rijeci: "Nećemo cenzurirati umjetnike!"

15.01.2020.

12:43

Autor: Hina

Riječki neboder na kojem bi trebala biti postavljena petokraka (Foto: Pixsell)

Riječki neboder na kojem bi trebala biti postavljena petokraka (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović je na aktualnom prijepodnevu u Saboru postavio je pitanje ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek o postavljanju petokrake na Riječki neboder u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

"Hoćete li svojim nečinjenjem dozvoliti postavljanje petokrake na spomenik kulture?", upitao je Hasanbegović, nazvavši to "estetskom devastacijom".

"Mi smo 1990. godine odlučili da živimo u državi koja će biti demokratska i koja neće cenzurirati umjetnike. Dakle, o tome što će koji umjetnik u Hrvatskoj misliti, raditi, kako će djelovati, o tome će odlučivati umjetnici, a ne neki ministar ili neki komesar, na bilo kojoj adresi", poručila je ministrica Hasanbegoviću, koji je negodovao zbog plana o postavljanju betonske skulpture petokrake umjetnika Nemanje Cvijanovića na riječki neboder.

Ministrica kulture podsjetila je na pravila projekta Europska prijestolnica kulture, po kojima grad bira umjetničkog voditelja i projektni tim, a oni osmišljavaju program.

"O tome hoće li se ili neće nešto raditi na zaštićenom spomeniku kulture, naravno, ako dobijemo zahtjev, razmotrit ćemo ga, vodeći računa o tome hoće li se takvim postupanjem ugroziti spomenik, i donijeti odluku", kazala je Obuljen Koržinek.

Hasanbegović je zaključio kako je siguran da će u konačnici ministrica iskoristiti svoje ovlasti i onemogućiti tu instalaciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.