Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obuljen Koržinek: Revizija EPK Rijeka - 2020 tek nakon dovršetka projekta

28.05.2020.

14:20

Autor: Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nije mogla komentirati kaznenu prijavu vezanu uz navodne malverzacije u projektu Rijeka 2020. - Europska prijestolnica kulture, upozorivši kako je taj projekt pod isključivom nadležnošću Grada Rijeke.

Pravila su takva da je Rijeka potpuno autonomna u osmišljavanju programa. Mi ni na koji način ne ulazimo u nadzor ili reviziju troškova, rekla je ministrica odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira kaznenu prijavu zbog nezakonitog pogodovanja podignutu protiv šestero članova jedne riječke tvrtke vezano uz javnu nabavu za projekt EPK - Rijeka 2020.

Mi smo se kao vlada obvezali osiguravati određena sredstva u određenoj dinamici, a taj projekt ima svoj model nadzora, trošenja, revizije, koji je europski i neovisan, pojasnila je Obuljen Koržinek. Grad Rijeka u tom je projektu potpuno autonoman u osmišljavanju i provedbi programa, a proces je takav da projekt kompletnu reviziju prolazi tek nakon što bude završen, dodala je.

Tada ćemo i mi dobiti rezultate tih revizija. Ovo je naravno nešto, koliko ja razumijem, što je pokrenuto sukladno hrvatskom zakonodavstvu i to treba pitati one koji su provodili taj poziv i koji su donosili odluku. Mi u tom dijelu nismo sudjelovali, rekla je Obuljen Koržinek. Napomenula je kako je njezino ministarstvo zadržalo u svojem proračunu 10 milijuna kuna sredstava predviđenih za program Rijeke - Europske prijestolnice kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.