Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obuljen: Vlada podržava riječki projekt Europske prijestolnice kulture

09.11.2016.

15:58

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo kulture i hrvatska Vlada bezrezervno podržavaju riječki projekt Europske prijestolnice kulture, potvrdila je danas ministrica Nina Obuljen Koržinek na sastanku s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom i pročelnikom riječkog Odjela za kulturu Ivanom Šararom.

Na sastanku u Zagrebu ministrica je najavila osnivanje posebnoga vladinog povjerenstva koje će obuhvatiti sva ministarstva važna za realizaciju EPK, što Vlada smatra projektom od nacionalnog interesa. Povjerenstvo će pratiti riječki projekt Europske prijestolnice kulture i održavati redovite koordinacijske sastanke, navela je ministrica Nina Obuljen Koržek.

Kroz projekt Rijeka EPK 2020 pokušat će se aktivirati i dijelovi programa drugih hrvatskih gradova koji su se kandidirali za ovu prestižnu titulu, najavljeno je na sastanku. Na taj bi način riječki projekt osnažio cijelu hrvatsku kulturnu scenu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel i pročelnik Ivan Šarar ministricu su upoznali s aktualnim stanjem riječke kulturne infrastrukture potrebne za provedbu projekta EPK i natječajima za sufinanciranje iz sredstava Europske unije. Pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo predstavila je pak natječaj za sufinanciranje projekata iz europskoga Socijalnog fonda, kao mogući dodatni izvor financiranja za EPK 2020.

Podsjetimo, Rijeka je u ožujku proglašena Europskom prijestolnicom kulture za 2020. godinu, nakon što je neovisno povjerenstvo, nakon drugoga kruga natjecanja, odlučilo da je riječka kandidatura najbolja u jakoj konkurenciji Dubrovnika, Pule i Osijeka. Uz Rijeku je Europskom prijestolnicom kulture za 2020. godinu proglašen i irski grad Gallway.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.