Hrvatski radio

Radio Rijeka

Očuvana Luana leži uspravno nastanjena škarpinama

15.12.2021.

14:41

Autor: Albert Petrović

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Danijel Frka / Danijel Frka

Ove srijede Danijel Frka vodi nas do najjužnijeg istarskog rta, Kamenjaka, kraj kojeg je 1947. potonuo talijanski parobrod Luana. Brod je plovio iz Manfredonie za Veneciju i navigacijskom greškom zalutao u minsko polje, zaostalo nakon II svjetskog rata.

Eksplozija je presjekla prednji teretni dio i Luana je potonula u svega nekoliko minuta a od 35 članova posade 12 je smrtno stradalo. 


Paradoksalno, Luana je u vrijeme rata bila rekvirirana za vojne potrebe i za razliku od većine svojih vršnjaka, uspješno je prebrodila ratne strahote, da bi stradala kao 53-godišnji oldtimer. 


Izgrađena je 1892. kao "Majorca" u Sunderlandu za belgijskog naručitelja da bi tridesetih godina išla od ruke do ruke novih vlasnika uglavnom iz Napolija pa je i u vrijeme potonuća plovila za napuljskog vlasnika Raffaela Romana.


Danas leži na dubini od 42 do 49 metara i uglavnom je dostupna tehničkim roniocima, međutim zbog dobre vidljivosti u njoj se može uživati i iz puno veće udaljenosti.


Brod leži uspravno, i osim prekinutog prednjeg dijela uglavnom je očuvan i nastanjen škarpinama, ugorima, gavunima i drugim sitnim ribama...


Valovi na valovima: Danijel Frka o Luani

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.