Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:01 / 16.05.2021.

Autor: Hina

Od 1. lipnja nikud bez COVID-putovnice, odnosno QR-koda na mobitelu

Foto ilustracija: Milan Sabić / Pixsell

Foto ilustracija: Milan Sabić / Pixsell

Foto: - / -

Od 1. lipnja za ulaz u zatvorene prostorije tražit će se digitalna zelena potvrda, odnosno QR kod na zaslonu našeg mobitela, koji će moći kontrolirati svatko - konobari, vozači, čuvari, susjedi, piše danas Jutarnji list.

Digitalna zelena potvrda, koju kolokvijalno zovemo 'COVID-putovnica' - dragocjena isprava s kojom će se od 1. lipnja moći putovati preko granice te ulaziti u zatvorene prostore poput restorana i klubova ili na događaje koji podrazumijevaju okupljanje velikog broja ljudi poput koncerata - bit će zapravo QR-kod koji će svatko moći očitati i tako provjeriti njegova vlasnika.

Svaki građanin moći će besplatno skinuti aplikaciju za provjeru COVID-statusa te će, ako mu to vlasnik QR-koda dopusti, moći provjeriti je li sigurno družiti se s tom osobom bez poštovanja mjera - odnosno je li osoba cijepljena protiv koronavirusa s obje doze, je li preboljela COVID-19 u posljednjih šest mjeseci ili posjeduje negativan test ne stariji od 48 sati.

Tako će se organizatorima događanja i vlasnicima objekata omogućiti da na najjednostavniji mogući način provjere status svojih gostiju, gotovo jednako jednostavno kao što se u nekim institucijama sada na ulazu mjeri temperatura. Svaki konobar, vozač javnog prijevoza, čuvar na ulazu u klub ili susjed koji vas zove na večeru imat će tehničku mogućnost provjere.

Prema najavama Nacionalnog stožera, tijekom sezone će na veća okupljanja moći samo osobe s COVID-putovnicama: one koji na ulazu odbiju provjeru svojeg QR-koda, koji ga nemaju ili im više nije važeći, organizatori neće smjeti pustiti u objekt ili na događaj.

Pritom će, kako doznaje dnevnik, privatnost osoba biti maksimalno zaštićena: osoba koja će provjeravati QR-kod neće znati ime i prezime vlasnika COVID-putovnice. Očitavanjem koda na mobitelu osobe koja obavlja provjeru pojavit će se samo kvadrat zelene ili crvene boje. Zeleni kvadrat značit će da vlasnik QR-koda ima važeću digitalnu COVID-potvrdu, a crveni da je nema, donosi Jutarnji list.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.