Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od 1. lipnja zabranjeno je loženje vatre na otvorenom

01.06.2018.

10:59

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Počinje zabrana loženja vatre na otvorenom (Foto: Pixsell)

Počinje zabrana loženja vatre na otvorenom (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Od 1. lipnja do 31. listopada zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru na području Primorsko-goranske županije jer je proglašena velika ili vrlo velika opasnost od požara na otvorenom prostoru.

Iznimno, na temelju pismenog zahtjeva pravne ili fizičke osobe nadležna javna vatrogasna postrojba može odobriti loženje vatre na otvorenom prostoru uz uvjet organiziranja vatrogasnog dežurstva.

Novčane kazne su od 500 do tisuću kuna za fizičku osobu, od 2 tisuće do 10 tisuća kuna za pravnu osobu, odnosno od tisuću do 5 tisuća kuna za fizičku osobu obrtnika. 

Budući da je ljudska nepažnja ili nemar čest uzrok požara, upozoravamo na neke od mogućih uzroka nastanka požara: uređaji na električnu struju, plin ili lož ulje potencijalna su opasnost za nastanak požara, a nepravilno rukovanje, neodržavanje i kvarovi mogu uzrokovati požare sa znatnim materijalnim štetama; prije odlaska na godišnji odmor provjeriti i onemogućiti sve izvore od kojih može nastati požar (struja, plin i drugo); odbacivanje gorućih šibica ili opušaka u plastične ili pletene koševe za otpatke; odbacivanje opušaka iz vozila tijekom vožnje; ostavljanje u vozilu upaljača na dohvat sunčevim zrakama; ukrašavanje prostora svjetiljkama i svijećama, naročito u vrijeme blagdana i proslava; paljenje logorske vatre; roštiljanje u prirodi.

Podsjećamo, loženjem vatre na otvorenom prostoru smatra se loženje vatre izvan zatvorenih, odnosno pokrivenih prostora s osiguranim ložištem kao što je:

  • spaljivanje smeća, korova, papira, suhe trave i žbunja, šikara, gustog šumskog raslinja (šiblja), slame i kukuruzovine, strništa, otpadnih grana i lišća nastalih pri sječi stabala, bilja i ostalog otpada,
  • bacanje šibica, opušaka i drugih gorećih i užarenih tvari na otvorene površine, osim na mjestima koja utvrdi pravna osoba koja gospodari ili upravlja otvorenim prostorom
  • improvizirana ložišta vapnara, drugih objekata s otvorenim ložištem i roštilja koji se koriste na mjestima koja nisu određena za tu svrhu od pravnih osoba koje gospodare šumama i šumskim zemljištem, odnosno od nadležnog tijela jedinice lokalne i područne(regionalne) samouprave za ostale prostore kojima ne gospodare pravne osobe.

Otvorenim prostorom smatra se posebice poljoprivredno zemljište, zaštićeni dijelovi prirode, šume, šumska zemljišta, zemljište u neposrednoj blizini šume, zemljište na kojem su građevine javne i poslovne namjene, obalni pojas, odlagalište otpada, gradski parkovi i okućnice.

Otvorenom vatrom ne smatraju se roštilji u metalnom ili vatrootpornom kućištu izrađeni tako da ne postoji mogućnost da se iz kućišta vatra prenese na otvoreni prostor te improvizirani roštilji postavljeni na okućnicama u naseljenim mjestima. Spomenuti roštilji mogu se koristiti ukoliko je najmanje 1,5 metar okolnog zemljišta očišćen kako bi se onemogućilo širenje požara te uz obvezno postavljanje aparata za gašenje požara ili posude s vodom.

Za korištenje improviziranih ložišta potrebno je očistiti okolno zemljište od svih gorivih tvari u krugu od 3 metra od ruba roštilja uz postavljanje aparata za početno gašenje ili posude sa vodom.

Zakonom o zaštiti od požara propisane su oštre kazne za osobe koje izazivaju požare. Fizička osoba koja izazove požar kaznit će se novčanom kaznom od 15 tisuća do 150 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana, a za slučaj izazivanja požara iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2 tisuće do 15 tisuća kuna. Pravna osoba koja propustom izazove požar kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 15 tisuća do 150 tisuća kuna, a odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 2 tisuće do 15 tisuća kuna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.