Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od 16. prosinca lovostaj na plavu ribu, samo manje brodice love do Badnjaka

13.12.2018.

17:51

Autor: Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Zabrana ribolova mrežom plivaricom srdelarom na snazi je u cijelom ribolovnom moru Republike Hrvatske od 16. prosinca u podne ove godine do 14. veljače 2019. u ponoć, objavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede. Izuzetak su plovila manja od 12 metara - oni smiju loviti do 24. prosinca u podne.

Na taj način osigurana je ponuda sitne plave ribe tijekom božićnih blagdana. Inače je svake zime zabranjen ribolov okružujućom mrežom plivaricom srdelarom zbog zaštite srdele u mrijestu, tumače iz ministarstva.

"Jedan od prioriteta hrvatske ribarstvene politike je zaštita ribljeg fonda, ponajviše ekonomski i tradicionalno najzastupljenijih vrsta srdele i inćuna. Zbog toga svake godine u suradnji sa znanstvenicima pomno pratimo i predviđamo vrijeme mrijesta i uvodimo zabranu korištenja okružujuće mreže plivarice srdelare kako bi se maksimalno zaštitila naša sitna plava riba u cijelom ribolovnom moru Hrvatske. Da bismo očuvali tradiciju i osigurali našim potrošačima sitnu plavu ribu za Badnjak, uveli smo iznimku za mala plovila do 12 metara", izjavio je potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Napomenuo je da će za ta ograničenja ribari biti obeštećeni sredstvima iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a za privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti ribarima je do sad već isplaćeno 26,4 milijuna kuna.

Kako bi se očuvao fond srdele u Jadranu, nakon što istekne ova zabrana planirano je ograničenje ribolovnog napora i ulova. Time bi se od 15. veljače 2019. godine u ponoć pa do 28. veljače u podne ograničila ribolovna aktivnost po plovilu na maksimalno pet ribolovnih dana, dok bi se ulov ograničio na maksimalno 35 tona male plave ribe po plovilu, navodi se u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.