Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od 3. rujna kreću prijave za subvencionirane stambene kredite za mlade

29.08.2018.

11:11

Autor: Hina

Lakše do izgradnje vlastitog doma (Foto ilustracija: Duško Jaramaz /  Pixsell)

Lakše do izgradnje vlastitog doma (Foto ilustracija: Duško Jaramaz / Pixsell)

Foto: - / -

U ponedjeljak 3. rujna započinje primanje prijava za subvencionirane stambene kredite za mlade. Subvenciju će dobiti svi koji se s potrebnom dokumentacijom prijave u prva dva tjedna natječaja, najavio je danas ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita na stranicama APN-a objavljen je još 17. kolovoza. U oglasu su navedeni uvjeti, a prijave kreću 3. rujna. Ponuđene kamatne stope za te kredite kreću se od 3,12 posto, što je ponudila HPB, do najviše mogućih 3,75 posto, koje su ponudile Erste i Zagrebačka banka, za kredite i u kunama i u eurima.

"Sretni smo da možemo najaviti da za sve mlade do 45 godina u ponedjeljak 3. rujna kreću prijave na natječaj za subvencionirane stambene kredite, za što su osigurana sredstva u proračunu, a putem APN-a već je objavljen popis 12 odabranih banaka s kojima je oko toga sklopljen ugovor", kazao je danas na konferenciji za medije Predrag Štromar.

Podsjetio je da se prošle godine za subvencionirane kredite javilo više od 2300 zainteresiranih te naglasio da je "u šest mjeseci korištenja tih subvencija već rođeno 250 djece". Kazavši da je to jedan od ciljeva - da mlade obitelji ostaju u zemlji - Štromar je dodao da se zbog toga i mijenjao zakon o stambenom subvencioniranju te se odlučilo da se do 2020. svake godine objavi jedan natječaj takav natječaj.

"Sad objavljujemo natječaj za ovu godinu, krajem ljeta 2019. ići će drugi, a onda u 2020. treći, što smatram dobrim jer mladi mogu na taj način bolje planirati svoje potrebe i prikupiti na vrijeme dokumentaciju“, poručio je Štromar i dodao da su subvencije produžene s četiri na pet godina te da će se kretati od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti mjesta.

Iako nemaju još procjena iz kojih krajeva Hrvatske bi se ove godine moglo javiti najviše mladih za te subvencije, Štromar vjeruje kako će ih najviše ipak biti iz mjesta s nižim indeksom razvijenosti. Kazao je i da postoji mogućnost da se natječaj i produlji. U programu ostaje i to da će se subvencije mladima produljiti za dvije godine za svako rođeno dijete tijekom trajanja subvencije.

Zahtjeve mogu podnositi građani Republike Hrvatske, a subvencionirani krediti odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće. pri čemu treba i građevinska dozvola, i to za do najviše 1500 eura po četvornome metru, odnosno do najviše iznosa kredita od 100 000 eura, čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Ukupni iznos kredita može biti i veći, ali se razlika pritom neće subvencionirati.

Na pitanje novinara da komentira kritike da se tim subvencijama zapravo povećavaju cijene stanova na tržištu, odgovorio je da je to normalna pojava kada raste BDP i plaće. Na upit da komentira korištenje POS-ovih stanova za turistički najam, o čemu proteklih dana pišu pojedini mediji, odgovorio je da je POS jako dobar program u sklopu kojeg je do sada izgrađeno 8000 stanova te da se s njime ide dalje.

"Već sada razgovaramo s lokalnom samoupravom o uvjetima i nastavku tog programa, tako da te stanove mogu dobiti oni kojima stvarno treba. A što se tiče tih nekih sitnih negativnosti, treba ih vidjeti i analizirati, pa ćemo ako treba nešto i poduzeti. Možda mijenjati i zakon", odgovorio je ministar, pozivajući na kraju konferencije mlade koji su zainteresirani za subvencionirane kredite da se jave u banke, a dokumentaciju preko banke predaju u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama. Javlja Ivana Šubarić:

Ministar Štromar danas na konferenciji za medije (Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell)

Ministar Štromar danas na konferenciji za medije (Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.