Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od danas kreće s radom platforma Sigurna okupljanja

01.06.2021.

14:16

Autor: Hina

Izgled platforme Sigurna okupljanja (Foto: HGK)

Izgled platforme Sigurna okupljanja (Foto: HGK)

Foto: - / -

Platforma Sigurna okupljanja, koja omogućava sigurniju organizaciju i posjećivanje prvo kulturnih, a zatim i ostalih vrsta događanja, od danas je dostupna za korištenje svim organizatorima događanja na okupljanja.hr., izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore.

"Organizatori ovakvih vrsta okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 posjetitelja obvezni su od 1. lipnja dostaviti obavijest o održavanju okupljanja putem sustava okupljanja.hr.", istaknuli su iz HGK-a. Time je, kako navode, platforma postala službenim evidencijskim alatom kojim će se u predstojećem razdoblju registrirati kulturne manifestacije, a u kasnijoj fazi i druga događanja.

Cilj platforme je podići povjerenje posjetitelja u sigurnost događanja i tako ih u velikom broju vratiti na masovne manifestacije, što je posebno važno za organizatore događanja kao jednu od industrija koju je pandemija najteže pogodila.

Iz HGK ističu da platforma Sigurna okupljanja trenutno obuhvaća događanja koja uključuju profesionalni kulturno-umjetnički sadržaj (koncerte, festivale, kazališne predstave, izložbe i sl.), a dugoročno je cilj proširiti njezinu uporabu i na ostale vrste događanja, poput konferencija i sportskih manifestacija.

Platforma je uključena u preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) tijekom održavanja profesionalnih i amaterskih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija.

Platforma će organizatorima služiti i kao centralni edukativni i informacijski alat za organizaciju događanja jer se na jednom mjestu mogu pronaći sve odluke Stožera civilne zaštite relevantne za industriju, preporuke HZJZ te mjere pomoći i modeli financiranja nadležnih ministarstava.

Središnji dio platforme je algoritam pomoću kojeg organizatori mogu brzo i učinkovito provjeriti usklađenost svojih događanja s aktualnim epidemiološkim mjerama u svim fazama organizacije, od planiranja i certifikacije, preko samoprovjere do kontrole na terenu, pojasnili su iz HGK.

Platforma također omogućava brzo zaprimanje obavijesti o promjenama važećih epidemioloških mjera radi učinkovite prilagodbe događanja, a Stožeru civilne zaštite će pomoći u analizi utjecaja okupljanja na epidemiološku sliku te brzu identifikaciju eventualnih novih žarišta.

Nositelji platforme su HGK i Ministarstvo kulture i medija, uz partnerstvo Stožera civilne zaštite i HZJZ-a, a prilikom njezine izrade i prilagodbe konzultirani su predstavnici kulturnih i kreativnih industrija.

Iz HGK napominju i kako su predstavnici struke tijekom svibnja, kada je platforma bila dostupna u probnom radu, mogli dostaviti svoje komentare, koji su usvojeni u produkciji konačne verzije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.