Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vozimo se po novim pravilima - veće kazne i stroža pravila

30.07.2022.

12:03

Autor: HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Od ponoći vrijedi novi, izmijenjeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Riječ je o obuhvatnim izmjenama zakonskog propisa o sudjelovanju u prometu na cestama, a prvi puta reguliraju se pravila za električne romobile i ostala osobna prijevozna sredstva.

Najznačajnija je nova kategorija osobnog prijevoznog sredstva, u koju se ubrajaju električni romobili, monocikli, segwayi i slična vozila. To su sada osobna prijevozna sredstva čiji vozači trebaju imati najmanje 14 godina i ne smiju se kretati brže od 25 kilometara na sat. 


Obvezna je i zaštitna kaciga, a vozači osobnih prijevoznih sredstava, kao i bicikala, po novome ne smiju imati slušalice na oba uha. 


Liječnici ipak neće biti odgovorni za oduzimanje dozvole pacijentima privremeno nesposobnima za vožnju. Izmjenom članka 233. uvodi se obveza svim liječnicima, odnosno liječniku koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranom liječniku, da sukladno pravilniku kojim se propisuju zdravstveni pregledi vozača i kandidata za vozače, upozore vozača o privremenoj nesposobnosti, koja ne može biti duža od šest mjeseci. 


Dano upozorenje liječnici su u obavezi evidentirati i u medicinskoj dokumentaciji. Po isteku roka o privremenoj nesposobnosti vozač se neće upućivati na ponovni liječnički pregled, a za liječnike koji ne obavijeste vozača o privremenoj nesposobnosti te podatak o tome ne evidentiraju u medicinskoj dokumentaciji propisane su prekršajne sankcije. 


Sankcije su predviđene i za vozače koji će upravljati vozilom u prometu na cesti za vrijeme dok im je izdano navedeno upozorenje liječnika o privremenom zdravstvenom stanju.


Budući da trenutna visina kazne vozače ne odvraća od činjenja prekršaja, novim se Zakonom povećava i iznos kazne za prekršaj neprilagođene brzine (koji se najčešće izriče prilikom događanja prometne nesreće) s 500 na tisuću kuna.


Vezano uz sigurnosne i zdravstvene faktore, novim Zakonom propisuje se i sankcija od 300 kuna za prekršaj vozača koji u prometu na cesti upravlja vozilom koje nema kutiju prve pomoći, sukladnu pravilniku kojim se propisuju tehnički uvjeti vozila u prometu na cestama.


Novi Zakon definira koridor za prolazak vozila hitnih službi na prometnicama s više od dvije prometne trake, prilikom nastanka incidentne situacije, a kako bi se stekla navika kod vozača, kao i sama vozačka kultura o ujednačenom načinu osiguravanja koridora za prolazak vozila interventnih službi. 


Koridor definiran Zakonom, izjednačen je s ostalim zemljama Europske unije. Vozači iz lijevog traka trebaju se skloniti ulijevo, svi ostali - udesno.


Voditelj Službe prometne policije MUP-a Josip Mataija i Marko Ševerović s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu: 

Novi zakon

slušalice

slušalice

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.