Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od danas u PGŽ na veća okupljanja samo uz COVID potvrdu

12.07.2021.

10:31

Autor: HRT - Radio Rijeka

COVID putovnica (Foto ilustracija: Pixsell)

COVID putovnica (Foto ilustracija: Pixsell)

Foto: - / -

Danas je u Primorsko-goranskoj županiji zabilježen jedan novi slučaj koronavirusa te 10 ozdravljenih osoba. Tako se broj aktivnih slučajeva bolesti na području PGŽ smanjio za još pet osoba te iznosi 111. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 127 hitnih uzoraka briseva.

Udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova iznosi 0.8 posto. Prema podatcima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koje se liječe od COVID-19 bolesti iznosi sedam.

Na respiratoru se nalazi jednak broj pacijenata kao i jučer, njih dvoje. Tijekom jučerašnjeg dana u PGŽ-u nije bilo preminulih osoba od COVID-19 bolesti. Udio hospitaliziranih osoba od COVID-19 bolesti unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva u PGŽ-u je sličan jučerašnjem te iznosi 6.3 posto.

Primorsko-goranska županija, od danas pa do kraja mjeseca, zbog opreza uvodi strože epidemiološke mjere. Za veće javne događaje trebat će potvrde o cijepljenju, dokaz o preboljenom COVID-u ili negativan test.

"U županiji je 111 aktivnih slučajeva. Epidemiološka situacija je povoljna, a mjere su tu da bi takva i ostala", poručio je ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović. Istaknuo je da je među novooboljelima većinski udio mlađe populacije, sa slabim ili nikakvim simptomima, koja dalje prenosi virus u zajednici.

Ravnatelj Mićović je naveo kako je više od 51% cijepljenog stanovništva u PGŽ s barem 1 dozom te kako je cilj da se do kraja kolovoza jednom dozom cijepi barem 65% odraslog stanovništva.

Najavljena je i kampanja koju Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ pokreće u suradnji s medijima. "To je kampanja Cijepi se, kako bismo učinili više za sebe, za zajednicu i za bližnje", rekao je Mićović. Poslušajte izjavu:

Vladimir Mićović, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.