Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od danas živimo na kredit: potrošeni ovogodišnji resursi Zemlje

08.08.2016.

14:26

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od danas živimo na kredit, onaj u kojem je vjerovnik planet Zemlja. Čak pet dana ranije nego lani čovječanstvo je potrošilo resurse koje Zemlja može obnoviti u godini dana. Hrvatska je nešto bolja od svjetskog prosjeka, pa ćemo život na taj dug početi od 17. rujna.

Od zemalja u regiji najranije u ovakav dug odlazi Slovenija, a najmnaji potrošač resursa je Srbija. Mi se, kaže Petra Boić Petrač iz globalne ekološke organizacije WWF Adria, posljednjih godina popravljamo: "Hrvatska troši resurse 2,3 planeta, a najgora nam je bila 2006. kada smo imali otisak iznad pet globalnih hektara. Danas je manji – 3,9 globalna hektra", kaže Boić Petrač.

Još uvijek previše. A za manji dug zaslužnija je višegodišnja kriza nego osmišljeno ponašanje. O tome svjedoči i najnoviji podatak o prodaji vozila. Prolaskom recesije, u prvih sedam mjeseci porasla je za 20 posto. To i ne mora biti loša vijest, ali loše je što je i dalje 98,5 posto tih vozila na dizelska i benzinska goriva.

Kostarika već 98 posto energije proizvodi iz obnovljivih izvora. Srećom, i velike zemlje ozbiljno rade na smanjenu potrošnje resursa - među njima i često prozivana Kina.

"Kineska vlada je osmislila plan za smanjenje potrošnje mesa za pedeset posto do 2030. godine. I to bi trebalo emisije ugljičnog dioksida iz kineske stočarske industrije smanjiti za čak jednu milijardu tona. Tada bi oni u dug ulazili tek u prosincu ili ne bi uopće ulazili", kaže Boić Petrač.

Dobro je i koristiti javni prijevoz, bicikle, hodati, manje hladiti i grijati, ali postoje i još jednostavniji i bezbolniji načini kako bi dug smanjili već danas: "Isključimo kompjuter, ali ostavimo monitor, peremo zube i puštamo vodu da curi - to možemo promijeniti i čuvati resurse, i maksimalno štedjeti jer jedino tako će buduće generacije od ovog planeta nešto imati", upozorava Petra Boić Petrač. Prilog Saše Vuksana:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.