Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od ideje preko prototipa do proizvoda: inovatorima je lakše uz poticaje

17.12.2017.

10:03

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranska županija već 22 godine podupire inovatore bespovratnim potporama. Među ovogodišnjim dobitnicima neka su stara, neka nova imena, neki autori nagrađivani su zlatnim medaljama na sajmovima inovacija, a neki su vrlo mladi.

Cilj im je svima isti: ideju pretvoriti u prototip, a njega u proizvod. Među tristotinjak inovacija, za čiji je razvoj Županija do sada dodijelila više od tri bespovratna milijuna, njih 96 postalo je pravi tržišni proizvod.

Još rjeđi su oni koji se mogu pohvaliti da rješenje odmah po zaštiti postaje gotov proizvod i da se prodaje u inozemstvu, kao što je riječ u slučaju dizajnerice Svjetlane Despot, čiji ekološki Swift wall paravan ima i zlatno odličje Hrvatskoga dizajnerskog društva.

Sličnom uspjehu nada se prvonagrađena autorica linije delicija Camelliata s kamelijom i pralina s hrvatskim vinima Iva Čulumović, koja prvi put koristi list i laticu kamelije u prehrambenom proizvodu i prva uspijeva vino u pralinama zadržati u tekućem obliku. 

Za razliku od njih, mladi inovator Robert Lesjak bespovratna sredstva koristit će za izradu prototipa podvodnoga drona koji bi se mogao koristiti u različite svrhe, među ostalim i za spašavanje u lošim vremenskim uvjetima. 

Dragan Čolak, autor vadičepa na komprimirani plin, ističe konkretan i čest problem s kojim se suočavaju inovatori: poslovni prostori su skupi, a kad i pronađete nešto što možete platiti, onda prostor nije industrijski opremljen strujnim instalacijama. Ugradnja struje košta, primjerice, dvadesetak tisuća kuna i onda, kaže Čolak, čovjeku dođe da odustane od svega. 

Bespovratne županijske potpore inovatorima ne bi riješile ovakav problem ni da su znatno veće od ovogodišnjih ukupnih 150 tisuća kuna, ali su povod za razgovor o tome kako inovacije doista pretvoriti u faktor gospodarskoga rasta. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.