Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od iduće godine naknada za novorođenče 1500 kuna; najviše novca za socijalu

22.12.2015.

15:00

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proračun za 2016. godinu, vrijedan 890 milijuna i 835 tisuća kuna, izglasali su gradski vijećnici na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Rijeke, s 21 glasom za i 12 protiv. Među tom dvanaestoricom bili su HNS-ovci, koalicijski partner vladajućih.

U izglasani proračun ušao je amandman Laburista Vedrana Sabljaka o povećanju naknade za novorođenčad, pa će tako svaka nova riječka beba dobiti tisuću i 500 kuna, a socijalno ugrožene obitelji tisuću kuna više. Prijeporan je ostao zaključak o nesmanjivanju prireza od 15 posto, zbog kojeg su protiv proračuna podigli ruku koalicijski partneri HNS. Prema gradonačelniku Vojku Obersnelu, postotak prireza povećan je jer je izmjenama poreznog zakona proračun izgubio gotovo 40 milijuna kuna prihoda. "Danas ponovo nudim zaključak u kojem ostaje mogućnost da se ta korekcija dogodi iduće godine ako se za to stvore uvjeti", kaže Obersnel.

Protiv proračuna redom su se izjasnili vijećnici oporbe, svi s uglavnom istim stavom koji iznosi Danko Švorinić iz Liste za Rijeku. "Radi se o koncepcijskim razmimoilaženjima. Mi smatramo da proračun u puno većoj mjeri treba biti u funkciji razvoja, a da je ovakvo vođenje u funkciji potrošnje", ističe Švorinić. Najviše proračunskog novca namijenjeno je za socijalne programe Grada Rijeke, gotovo 23 milijuna kuna namijenjeno je za komunalnu infrastrukturu, za potrebe u sportu izdvojeno je oko 13 milijuna, dok će kultura biti financirana s nešto više od 5 milijuna kuna. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.